TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Mentha - LamiaceaeMentha is een geslacht met 25 soorten en een groot aantal natuurlijke hybriden van winterharde en niet-winterharde, overblijvende planten met geurende bladeren. Hoofdzakelijk bekend als keukenkruid. Ze worden in noordelijke gematigde zones aangetroffen, maar ook in Zuid-Afrika en Australië. Binnen dit geslacht zijn er dan ook grote verschillen. De bloemen zijn klein, gedeeltelijk omvat door een kelk die klok- of buisvormig is, en komen in grote getale voor. Veel soorten zijn woekerende planten. Doorgaans houden alle soorten van volle zon. Sommige soorten houden van erg vochtige grond, andere prefereren lieven een drogere standplaats.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Mentha piperita - groene pepermunt

10152.htm

Naam: Mentha piperita (x)

Nederlandse naam: groene pepermunt

Familie: Lamiaceae

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: wit-rose

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Oogsten:

Pepermunt wordt 2 keer per jaar geoogst. De bladeren worden geplukt of de bloeistengels worden afgesneden. Het drogen moet in het donker gebeuren bij een maximale temperatuur van 35 graden.

Informatie, teelt: 

Pepermunt is een vaste plant en dankt haar geur aan het hoge mentholgehalte dat in de groene delen van de plant aanwezig is. Pepermunt wordt 30-60 cm. hoog. De plant bloeit van juli tot september met lilaroze bloemen en is goed te gebruiken in de border. Het is wel een onstuimige groeier en vraagt dus enige ruimte.


Van de gedroogde blaadjes kan men thee zetten. Een theelepel gedroogde, fijngehakte muntblaadjes is voldoende voor een kop thee. De blaadjes met kokend water overgieten en 5 minuten laten trekken. De thee mag niet te vaak gedronken worden omdat dat op den duur nierklachten kan veroorzaken.

Verse muntblaadjes smaken goed in vruchtensla of bowl.

Bij verkoudheid kan men kokend water en pepermuntblaadjes gebruiken om te stomen.

Bij migraine geven fijngewreven verse muntbladeren op het voorhoofd verlichting.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!