TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Myrrhis - ApiaceaeDit is een geslacht met slechts 1 vertegenwoordiger. Deze langlevende meerjarige planten komen voor in Zuid-Europa. Aan het begin van de zomer verschijnen aromatische, varenachtige bladeren gevolgd door geurende, crèmekleurige bloemen. De geribbelde, glanzende bruine zaden slecht maar kort kiemkrachtig. De bladeren en zaden hebben een opvallende anijsachtige geur.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Myrrhis odorata - roomse kervel

10298.htm

Naam: Myrrhis odorata

Nederlandse naam: kervel, roomse-, doorlevende-, gemuskeerde

Familie: Apiaceae

Bloemkleur: wit

Bladeren: varenbladachtig

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

Roomse kervel komt oorspronkelijk uit Rusland en in Zuidwest-SiberiŽ in het wild voor. De Romeinen hebben het sinds het begin van onze jaartelling meegenomen naar zuidelijke streken. Ze kweekten spontane mutaties voort, waardoor de oorspronkelijk wilde vorm is verdwenen en we de gecultiveerde vorm hebben behouden, nl. Anthriscus Cerefolium Sativus. De Roomse kervel komt voor op bergweiden. De plant wordt 150 cm hoog. Ze lijkt veel op de Anthricus cerefolium sativus, maar heeft een holle stengel met een overlangse uitholling. De zaden zijn twee cm lang.

Kervel groeit op alle grondsoorten, al heeft ze de voorkeur voor vochtige plaatsen. De zaaitijd loopt van maart tot september. Als het loof 15 cm hoog is, snijdt men het enkele centimeters boven de grond - en boven het hart van de plant- af. De plantjes groeien dan opnieuw uit en kunnen dan na 3 tot 4 weken weer worden afgesneden. Als ze daarna weer gaan groeien, wordt meestal een bloemstengel gevormd en dan is het met oogsten gedaan. De in september gezaaide kervel groeit langzamer en is bestand tegen enige graden vorst, zodat er na een
niet te strenge winter reeds vroeg in het voorjaar van kan worden geoogst.

Roomse Kervel, is niet hetzelfde als echte kervel (Anthricus), de geur en smaak is veel meer anijsachtig, het reusachtige blad lijkt wat op varenblad. In restaurants wordt het vaak gebruikt voor decoratie of kruidenboter. Het hoort officieel niet in de kervelsoep. Daar moet je echte kervel voor hebben, een eenjarige plant. Desondanks ken ik veel mensen die er soep van maken (Myrrhis odorata) en ik heb het zelf ook al gedaan. Het voordeel van Myrrhis odorata is dat het een vaste plant is waar je vrijwel jaarrond blad van kunt oogsten.

Stekken is niet de manier om een schermbloemige te vermeerderen, je kunt ze soms vermeerderen door scheuren, maar de beste manier is zaaien. Het probleem is dat zaadfirma's er geen rekening mee houden dat je zaad van schermbloemigen vers moet zaaien. Je kunt met name Myrrhis odorata zaad bijna niet bewaren. Als iemand die je kent de plant heeft kun je meestal in de buurt wel een paar zaailingen uitsteken.

Waarom koop je niet gewoon een plant in een tuincentrum deze gaat zich op den duur spontaan uitzaaien? De plant mag in de volle schaduw staan, mocht er roest in komen snij dan het blad tot de grond terug.

Oogsten : Pluk in de lente naar behoefte bladeren om te drogen.

Gebruik :

Fijngemaakte bladeren in salades of bij vruchten.
Gekookte wortels als groente.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!