TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Plantago - PlantaginaceaeDit wereldwijd voorkomend geslacht telt meer dan 200 soorten één- en tweejarigen, vaste planten en struiken, waaronder enkele ook als onkruid beschouwd worden. Het overgrote deel van de weegbree soorten vormt voornamelijk losse rozetten van wortelbladeren die enigszins behaard zijn. Het blad heeft vaak een ovale tot brede spatelvorm met een dikke bladsteel. In de zon of bij koude kleuren de bladeren vaak paars. De bloemen zijn gewoonlijk zeer klein en staan in langgesteelde aren boven het blad.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
  Plantago lanceolata - smalle weegbree

10879.htm

Naam: Plantago lanceolata

Nederlandse naam: weegbree, smalle

Familie: Plantaginaceae

Bloeitijd: 5-10

Bloemkleur: witte aren

Bladeren: variabel, lang en spits of korter en breder

Foto Botanica - Uitgeverij KŲneman
ISBN 382901953X

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

Plantago lanceolata of smalle weegbree, wordt tien tot veertig cm hoog. De smalle donkergroene lancetvormige bladeren hebben drie tot zeven in de lengte evenwijdige nerven, en vormen een wortelrozet. Afhankelijk van de omringende vegetatie kunnen de blaadjes lang en spits zijn of korter en breder. De onbebladerde bloeistengel is gegroefd en eindigt in een aar waaruit piepkleine bloempjes komen.
Dit wel bekende "on" kruid is meestal niet zo geliefd door de tuinier, omdat hij zich snel vermeerderd door zijn honderden zaadjes. Maar, als je weet wat voor goeds dit plantje kan doen, krijgt het misschien ook wel een plaatsje in jouw tuin?

"De instant jeuk verdrijver" :

Het sap van een fijngewreven blaadje smalle weegbree doet wonderen bij een insectenbeet of een brandnetelprik. Het irriterend gejeuk verdwijnt direct. Dit is een ideale tip voor wandelaars want het groeit haast overal in de wegberm, boskant en weilanden.

"Voor de hoest" :

Siroop of thee van de smalle weegbree is een uitstekend hoestmiddel tegen droge hoest, het verminderd de hoestprikkelingen en werkt slijmoplossend. Smalle weegbree bevat een natuurlijk antibioticum en de siroop is ideaal voor kinderen omdat het een smakelijke siroop is.

Voor de siroop of thee gebruik je enkel het blad, dat je oogst in mei-juni (voor het zaad rijp is). In busseltjes hangen en goed laten drogen op een droge, warme en propere plaats.

Thee: 1 eetlepel kleingesneden blad per kop kokend water. 5 minuten laten trekken, zeven en klaar.

Siroop:

Een sterke thee zetten van 2 eetlepels klein gesneden blad per kop kokend water, 15 minuten l aten trekken en dan zeven. Per deel thee een deel suiker toevoegen (het beste zijn ongeraffineerde suikers zoals bv. rietsuiker) en op een zacht vuur laten indikken. In propere flessen gieten, goed afsluiten, en je hoestsiroop voor de winter is klaar. Een doeltreffend en goedkoop middel voor je kruiden-huisapotheek. Zo zie je dat dit "on"kruid een echt nuttig en geneeskrachtig kruid is.

In salade:

Het jonge frisse blad van de smalle weegbree door de salade is een goede afwisseling in het menu. De actieve plantenstoffen bouwen een bescherming op tegen infecties en bacterieŽn.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!