TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Rosmarinus - LamiaceaeRozemarijn is een zuiders kruid dat door de eeuwen heen in verband is gebracht met leven, voortplanting en dood. Letterlijk betekend Rosmarinus Dauw van de Zee. In sommige streken is het een vaste gast op bruiloften en bij begrafenissen wordt het kruid soms in de plaats van wierook gebruikt. In het preutse Victoriaanse Engeland stopten dames stiekem een takje rozemarijn in de jaszak van de man waar ze naar verlangden.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Rosmarinus officinalis  - rozemarijn

11664.htm

Naam: Rosmarinus officinalis

Nederlandse naam: rozemarijn

Familie: Lamiaceae

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: witrose

Bladeren: groenblijvend, naaldvormig.

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

Het is in het algemeen een groenblijvende heester die in onze contreien half winterhard is. Bij temperaturen vanaf -10.C best afdekken of inpakken. In de bladoksels verschijnen in mei-juni witrose tot blauwviolette tweelippige bloempjes. Rosemarijn kan tot 2 m hoog groeien maar in de praktijk wordt hij gesnoeid tot max. 90 cm. De bladeren zijn 2 tot 3,5 cm lang met een lichtgroene bovenzijde en grijsviltige onderzijde welke een aromatisch en kamferachtige geur verspreiden. Ze houden vooral van een droge, warme zandgrond.

Oogsten :

Pluk van april tot oktober naar behoefte blaadjes, bloemen of takjes. Drogen kan ook, maar met deze groenblijvende plant is dat niet nodig. De smaak is sterk, scherp, aromatisch en enigszins bitter.

Gebruik :

Spaarzaam gebruikt in de keuken kan het spijzen dat typische aroma geven en tevens de spijsvertering bevorderen en de gasproductie regelen. Het helpt bij winderigheid en lichte krampen in maag en darmen. Rozemarijn is vooral een kruid dat de bloedsomloop verbetert en helpt tegen te lage bloeddruk. Het wordt ook gebruikt als algemeen versterkend tonicum na ziekte of bij stress. Rozemarijn versterkt het zenuwstelsel en werkt licht opwekkend bij hoofdpijn en winterdepressie.
De huid wordt er door geprikkeld en daarom wordt het veel verwerkt in verzorgingsproducten en parfums. Het stimuleert ook de hoofdhuid en zou zo haaruitval kunnen voorkomen.

Culinair:


Zuinig gebruikt geeft het een pittige smaak aan alle vleesgerechten, soepen, sauzen, ragouts, groenten en vooral bij tomaten, courgetten, zuiderse schotels en pizza's, in kruidenolie en azijn. Takjes in kalfs-, lams-, varkensvlees of gevogelte. Een bosje rozemarijn op de barbecue ruikt lekker en smaakt goed.

Huishouding
Samen met o.a. lavendel in geurzakjes om het linnen te verfrissen en om insecten te weren. In potpourri's om kamers te verfrissen.

Geneeskunde:

Inwendig

Als infuus (thee): een theelepel gedroogd kruid met een kopje koud water langzaam tot kookpunt gebracht en onmiddellijk gezeefd ondersteunt het zenuwstelsel. Drink het niet 's avonds omdat het opwekkend werkt, een ŗ twee kopjes per dag volstaan tijdens een kuur van enkele weken. Verder niet dagelijks drinken.
Je kan een kruidige hartversterkende wijn maken door 20 gram gedroogd kruid op een liter rode wijn 3 tot 5 dagen te laten trekken en dan zeven, drink maximum 3 glaasjes per dag.

Uitwendig

Een kopje gedroogd kruid met 2 liter water een kwartiertje laten koken en aan het ligbad toevoegen geeft een verfrissend en opwekkend ochtendbad en stimuleert de bloedsomloop.

Een rozemarijnvoetbad kan verlichting brengen bij migrainepijn en stimuleert de bloedsomloop; laat 1 kopje rozemarijnblad op 1 Š 2 liter water een kwartier trekken en vul aan met warm water tot de gewenste temperatuur. Na 10 min. koud naspoelen.

In massageolie verwerkt stimuleert het de doorbloeding van de spieren rond de gewrichten en is werkzaam als ondersteuning bij spier- en gewrichtsreuma. Vermeng de etherische oliŽn steeds met een draagolie, bv.: 15 druppels e.o. van rozemarijn en 5 druppels e.o. van lavendel vermengen met 100 ml. St.-Janskruidolie. Etherische olie van rozemarijn kan ingenomen worden maar doe het onder toezicht van een aromatherapeut(e). In hoge dosis kan het epileptische effecten veroorzaken.

Gebruik rozemarijn niet bij zwangerschap en hoge bloeddruk.

Teelt:

Stekken in februari-maart of eind mei-juni onder glas; uitplanten op 35 op 50 cm in het najaar, op een zonnige en beschutte plek.
Zaaien kan vanaf maart-april in kas, dit geeft een trage en moeilijke kieming, maar het levert de mooiste planten op.
Wortelscheuring vanaf het derde jaar. Lichte vormsnoei uiterlijk eind augustus.
Kan ook in pot geteeld worden en in de winter worden binnengehaald.

Bron:

Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/
fortuintje@hotmail.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!