TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ruta - RutaceaeWijnruit is een geslacht van 60 soorten winterharde, groenblijvende heesters en halfheesters. De enige soort die algemeen gekweekt wordt, vond vroeger veel toepassing als keukenkruid: men kan de bladeren fijnhakken en er iets van toevoegen aan salades om deze een bittere smaak te geven. Tegenwoordig wordt wijnruit voornamelijk gekweekt als bladplant voor de border. Met hun blauwgroene loof staan ze bijna overal mooi.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Ruta graveolens - wijnruit

11699.htm

Naam: Ruta graveolens

Nederlandse naam: wijnruit, ruite

Familie: Rutaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: geel

Bladeren: grijsgroene loof , kantachtig blad

 

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

 Wijnruit is afkomstig uit Zuid-Europa met name groeit het in het wild rondom het Middellandse Zeegebied. Dit is de enige soort die van toepassing is als keukenkruid maar wordt ook vaak aangeplant als decoratieve plant in de border. Hun toepassing in de tuin gaat verder dan de aantrekkelijke bladeren en gele bloemen. De planten worden zo'n 60 cm hoog met opvallende grijsachtig blauwgroene blaadjes die dubbel geveerd zijn en lancetvormig. Wijnruit wordt ook toegepast als artsenij- en strooikruid om insecten te verdrijven. Vroeger werd het gebruikt tegen giftige beten, heksen en andere plagen.

Standplaats:

Wijnruit houdt van een arm, goed gedraineerde grond in de volle zon.

Oogsten:

Verse bladeren plukken naar behoefte.

Gebruik:

Men kan de bladeren fijnhakken en er iets van toevoegen aan salades om deze een bittere smaak te geven. De bladeren kunnen in kleine hoeveelheden gebruikt worden in sauzen. In kleine hoeveelheden versnipperd bij ei-, vis-, en kaasgerechten. Thee van wijnruit is vrij bitter.

Gevaren:

Overdreven gebruik van wijnruit is schadelijk voor het centrale zenuwstelsel.
Zwangere vrouwen gebruiken best geen wijnruit omdat het de vrucht kan afdrijven en tot een miskraam kan leiden.

Huidirritatie:

Sommige mensen zijn allergisch voor deze plant ! Bij het wieden best opletten. De bladeren kunnen bij warm weer huidirritatie veroorzaken. Het sap van de wijnruit werkt onder invloed van de utraviolette zonnestralen irriterend op de huid. Verkies liever om tijdens bewolkte dagen tussen het gewas te wieden.

Geneeskrachtig:

Wijnruit versterkt de haarvaten waardoor vermoeide ogen genezen. Werkt goed tegen de hoge bloeddruk. Versterkt de botten en de tanden. Wijnruit helpt ook goed tegen reumatische pijnen. Uitwendig kan wijnruit toegepast worden bij huidziekten. Thee van wijnruit is zeer bitter maar verdrijft inwendige wormen.

Vermeerderen:

Door zaaien in het voorjaar (de cultivars worden vermeerderd door stek). De zaadjes licht afdekken. De ideale kiemtemperatuur bedraagt 20 į C. De lukking van het zaaisel is variabel en hangt af van de herkomst van het zaad. Let op met water geven want de jonge kiemplantjes zijn gevoelig voor stengel- en voetrot.

Ziekten en Plagen:

Witte vlieg:

De larven van de witte vlieg zuigen aan de bladeren en stengels. Door hun ontlasting wordt bladeren kleverig en vervuild met de roetdauwschimmel.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!