TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sanguisorba - RosaceaeHet oorspronkelijke verspreidingsgebied van de pimpernel is vermoedelijk het Middellandse-Zeebekken. De bijna 20 verschillende soorten van dit geslacht zijn te vinden in de noordelijke gematigde streken. Tegenwoordig treft men hem zo´n beetje in gans Europa aan, tot in het hoge Noorden. Doordat hij zich met een penwortel in de grond verankert is hij moeilijk te verplanten. In tegenstelling tot de kleine pimpernel zijn de blaadjes van de grote pimpernel wrang van smaak.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Sanguisorba minor  - kleine pimpernel

2276

11782.htm

Naam: Sanguisorba minor

Nederlandse naam: kleine pimpernel, bloedkruid, klein sorbekruid

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: (Poterium sanguisorba)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit, donkerroos of groenrood

Bladeren: blauwgroene, 6 tot 10 ronde, getande bladeren aan elke bladsteel

 

Foto Botanica - Uitgeverij KŲneman
ISBN 382901953X

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

De kleine pimpernel is een struikje die 60 cm tot 1 m hoog kan uitgroeien. Het is inheems in Europa, West-AziŽ en Noord-Afrika waar het groeit in droge, rotsachtige gebieden, vaak op kalkgrond. De planten hebben oneven geveerde, 6 tot 10 ronde, getande bladeren aan elke bladsteel. De bladeren geuren wat nootachtig. De meestal witte bloempjes, die wat lijken op flessenborsteltjes, verschijnen tussen mei en juli in eindstandige, langwerpige bloeiwijzen van 2,5 cm grootte.

Standplaats:

Pimpernel houdt van een zonnige standplaats op een enigszins vruchtbare, vochtige en goed doorlaatbare grond. De bodem mag in de zomer niet te fel uitdrogen! In de kruidentuin laat men de planten best niet te oud worden en vervang je ze steeds weer door jonge plantjes.

Gebruik:

In de keuken worden de verse blaadjes gebruikt voor de vitamine C, looistoffen en etherische oliŽn. In de geneeskunde gebruikt men de gehele plant en benut men zijn vochtafdrijvende en samentrekkende werking.
Pluk naar behoeve verse blaadjes die kunnen worden gebruikt in koele dranken, salades, soepen en sauzen. De de jonge blaadjes smaken het best. De smaak wordt omschreven als op komkommer lijkend. Pluk geen bladeren wanneer de planten bloeien. Meestal smaken ze dan niet lekker.

Vermeerderen:

Door zaaien in het voorjaar of delen.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!