TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Thymus - LamiaceaeEen geslacht met 300 tot 400 soorten winterharde, overblijvende kruidachtige planten en halfheesters. Sommige zijn kruipend, andere worden 30 cm hoog.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Thymus vulgaris  - gewone tijm

12275.htm

Naam: Thymus vulgaris

Nederlandse naam: tijm, tuintijm, gewone tijm, keukentijm

Familie: Lamiaceae

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: lichtlila

Bladeren: geurend, speervormig blad

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

Altijdgroene, overblijvend kruid met kleine, aromatische, groene speervormige bladeren. De stengels zijn dun en vooral onderaan houterig. De bladeren zijn klein, tot ongeveer 1 cm lang en eirond tot speervormig en geuren naar thymol. Tuintijm groeit graag op droge, kalkrijke gronden op een warme plaats.

Vermeerderen: 

Tijm kan men zaaien of scheuren. Scheuren in april/mei, gedeeltelijk insnoeien en dan dieper uitplanten dan voorheen. Zaaien kan men in het voorjaar. De plantjes in september uitplanten op 20-25 cm afstand.

Oogsten kan van alle bovengrondse delen. Normaal oogst je in juni-juli en soms een tweede maal in september. Deze oogst kan je drogen op een schaduwrijk plekje bij een maximale omgevingstemperatuur van 35 graden. De gedroogde zijn koel en droog een 18-tal maanden te bewaren, in goed gesloten potten.

Al in de 6de eeuw werd tijm gebruikt bij flerecijn (Aetius). Vooral gekend in de keuken, waar het alle soorten hartige spijzen een aparte smaak geeft en tevens de spijsvertering bevordert. Maar tijm werkt ook ontsmettend op de luchtwegen. Huidig wetenschappelijk onderzoek toont aan dat tijm een slijmoplossende en hoeststillende werking heeft. Bij verkoudheden en griep, keelontstekingen en sinusitis kunnen thee en stoombaden heel wat narigheden besparen. Ook kinderen reageren goed op tijm, bij baby's hebben tijmbaden een versterkende en weerstandsverhogende werking. Tijm is ook een algemeen versterkend tonicum bij zowel lichamelijke als geestelijke inspanningen (sport, examens) of bij herstel na een infectieziekte.
Tijm bevat ook lithium, een stof die de gemoedsstemmingen in evenwicht houdt.
Probeer ook eens de afrodisiŽrende werking, misschien is Valentijnsdag daar de geschikte moment voor.

Toepassingen:

Culinair : In alle hartige gerechten, stoofpotten, soepen, sauzen, in bouquet gami.

Geneeskunde, de gebruikte delen zijn de gehele bovengrondse bloeiende plant.

Inwendig: In hoestsiropen, thee, tinctuur, preparaten.

Recept hoestsiroop: 1 verse ui, honing of bruine suiker, 2 eetlepels verse of gedroogde tijm.
Hak de ui fijn en doe in een zeef of vergiet die je op een pannetje plaatst. Voeg de tijm toe en schep er de honing of suiker over. Na een nachtje uitlekken heb je een goede hoestsiroop, bewaar koel in een donker flesje.

Recept hoestthee:
----------------
tijm 30g
smalle weegbree 20g
anijszaad 20g
stalkaarsbloesem 20g
zoethoutwortel 10g

3 maal/dag 1 kopje, eventueel zoeten met honing.

Uitwending:

Bij griep, verkoudheid en sinusitis: ligbaden en stoombaden.

Voor een groot ligbad: 2 koppen gedroogd kruid op 2 liter kokend water, 20 min. trekken en aan het badwater toevoegen. Na het bad warm toedekken en rusten.
Stimuleert ook de bloedsomloop.

Voor baby's en kleine kinderen zijn er preparaten in de handel, als je zelf een aftreksel maakt neem dan 1/4 van een groot bad.

Stoombad:

Tijm 30g
Muntblad 20g
Eucalyptusblad 20g
Kamillebloemen 30g

2 eetlepels van het mengsel overgieten met een halve liter kokend water, 2 a 3 maal/dag.

OPGELET:

Bij baby's en jonge kinderen vervang je het eucalyptusblad (kan irriterend werken op de slijmvliezen) door lavendelbloesem. Bij reuma en jicht worden zalven en massageolie toegepast.

Het hoofdbestanddeel van tijm is de etherische olie die vooral thymol bevat. Deze olie wordt uit de verse plant gewonnen door middel van waterdampdistillatie en is o.a. in natuurwinkels verkrijgbaar. De rode tijmolie is de zuiverste. Gebruik de olie steeds uitwendig en NOOIT puur, vermeng ze steeds in een draagolie zoals olijfolie bv. als je ze in een stoombad gebruikt, neem dan 3 druppeltjes op 0,5 liter water.

Vermijd het gebruik van tijm en zeker van de olie tijdens de zwangerschap.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!