TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Valeriana - ValerianaceaeDe valeriaan werd door de Grieken en Romeinen reeds gebruikt als vochtafdrijvend en krampwerend middel. In 1592 werd het door F. Calumna voor het eerst vermeld tegen epilepsie en John Hill verwees in de 18de eeuw aar de kalmerende werking. Valerina is een geslacht met meer dan 150 soorten kruidachtige vaste planten, kruiden en halfstruiken die voornamelijk voorkomen in de bosgebieden van Europa. Enkele valeriaan soorten zijn inheems in Amerika en tropisch Zuid-Amerika. Slechts een paar soorten worden met hun sierwaarde in onze tuinen gebruikt. De naam is afkomstig van het Latijnse valer wat blijf gezond betekent.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Valeriana officinalis - valeriaan

12363.htm

Naam: Valeriana officinalis

Nederlandse naam: valeriaan, echte valeriaan

Familie: Valerianaceae

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit - roze

Bladeren: 5-12 cm met gave deelblaadjes

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

De echte valeriaan is een inheemse soort en wordt afhankelijk van de standplaats 50 cm tot zelfs 2 m hoog. De botanische benaming komt van het Latijnse 'valere' wat betekent zich prettig voelen, sterk en gezond zijn. Hij groeit zowel op vochtige als droge groeiplaatsen maar geeft toch de voorkeur aan vochtige weiden en hellingen, bossen en greppels. Zijn hoge, gegroefde stengels zijn weinig vertakt. De oneven 5 tot 12 cm grootte blaadjes hebben maximaal 23 deelblaadjes. De sterk geurende bloemen verschijnen van mei tot juni, soms tot september. De valeriaan zijn tweehuizig met bloemen die roosachtig tot wit van kleur zijn.

Oogst:

Men gebruikt de wortels. Oogsten van wortels kan je vanaf het tweede groeijaar. Het is best ze te drogen, snel en bij een temperatuur tot 40 į C. Na het drogen de wortels PAS wassen. De wortels geuren fijn in verse toestand. Na het drogen scheiden ze een sterke en kenmerkende, meer onaangename geur af. De smaak is zoetachtig tot een beetje bitter.


Gebruik :

Valeriaan wordt aangewend als kalmerend middel van het centraal zenuwstelsel, vooral bij slapeloosheid ten gevolge van nerveuze en intellectuele verspanning. Gunstige effecten werden ook aangenomen bij nerveuze hartklachten, hoofdpijn, zenuwzwakte, angsten en maagkrampen bij zuigelingen, kinderen en ouderlingen.

De sterke, doordringende geur van het gedroogde kruid heeft op katten een sterke aantrekkingskracht, mensen weerhoudt deze geur evenwel om er thee van te trekken. Vermengd met andere kruiden zoals pepermunt en verse citroenmelisse wordt de smaak al heel wat aangenamer.

Culinair: kleine, jonge blaadjes kunnen aan salade worden toegevoegd.

Medicaal :

Inwendig

Vergelijkende studies hebben uitgewezen dat het beste kalmerende resultaat verkregen werd door inname van een maceraat. Hiervoor laat men 1 koffielepel (3-5 gram) gedroogde valeriaanwortel in een kop water op kamertemperatuur gedurende 6 tot 8 uur trekken. Zeven en 's avonds 1 tot 2 koppen drinken.
Om de smaak te verbeteren kan je er deze lekker smakende slaapthee mee vermengen:

Recept van B. en P. Theiss :

St -Janskruid: 20 gram
Citroenmelisseblad : 20 gram
Pepermuntblad: 15 gram
Frambozenblad: 10 gram
Meidoornblad met bloesem : 10 gram
Passiebloemkruid: 5 gram
Hopkegels: 5 gram
Lavendelbloesem : 5 gram

Er zijn ook preparaten in de handel verkrijgbaar in de vorm van dragees of capsules.

Tinctuur( oplossing in alcohol) is ook gemakkelijk in het gebruik, maar moet wel voldoende hoog gedoseerd worden, 1 koffielepel in een glas water voor 't slapengaan is een veilige en werkzame dosering volgens apotheker Van Hellemont.
Uit onderzoek is echter gebleken dat alcohol de activiteit van het valeriaanpreparaat schaadt.

Uitwendig

Een valeriaanbad kan sterk kalmerend werken. Men laat 100 gram valeriaanwortel in een liter water trekken, omroeren en zeven. Om de geur aangenamer te maken wordt er dan etherische olie van lavendel of tijm aan toegevoegd (een paar druppels in wat olijfolie). Er zijn ook gebruiksklare valeriaanbadextracten in de handel.

Nevenwerkingen

Valeriaanwortel en -preparaten mogen aan kinderen worden toegediend.
Enkel na langdurig en overdadig gebruik kan er een soort van gewenning en hoofdpijn of onrust optreden.
Bij normale therapeutische dosissen is er geen gevaar en wordt het concentratievermogen bij bv. autorijden niet beÔnvloed.

Vermenigvuldigen: uitlopers of neuzen kan je in de herfst scheuren en in het voorjaar uitplanten.


Bron:

Deels uit Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/
fortuintje@hotmail.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!