TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Armoracia - Brassicaceae



Mierikswortel is afkomstig uit Zuidoost-Europa (waarschijnlijk uit Rusland), maar wordt over de hele wereld aangetroffen. Eeuwenlang wordt de plant al in Europa gekweekt en komt op veel plaatsen in het wild voor. Mierikswortel is een keuken- en geneeskruid met een scherpe, prikkelend geur en brandende smaak. Heeft een hoog gehalte aan vitamine C en als antibiotica werkzame mosterdoliën. Voor de handel wordt hij slechts in enkele gebieden verbouwd als éénjarige. In de groentetuin laat je mierikswortel verscheidene jaren op dezelfde plaats staan. Opletten voor het woekeren.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
 
Armoracia rusticana - mierikswortel

1437.htm

Naam: Armoracia rusticana

Nederlandse naam: mierikswortel, paardenradijs, boerenmosterd, mieriek

Familie: Brassicaceae

Andere gebruikte benamingen: (Cochlearia armoracia)

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: wit

Bladeren: forse, groen

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

De mierik is een vaste plant met een grote penwortel. De plant heeft een forse bladrozet met grove bladeren die veel ruimte vragen in de tuin. In april-mei verschijnen de 1.50 meter lange bloemstengels met op gipskruid lijkende bloemen. De plant vraagt geen steun. Op een enigszins vochtige plaats heeft hij het prima naar zijn zin, maar op droge grond doet hij het ook goed. In de winter verdwijnt het bovengrondse deel van de plant geheel, maar de plant zal in het voorjaar weer opnieuw uitlopen. De wortels zijn meestal 15-30 cm lang. Bloemstengels worden pas vanaf het tweede groeijaar gevormd. De zaden zijn loos. In de moestuin laat men de mierikswortel jarenlang op dezelfde plaats staan; opgelet hij kan gaan woekeren.

Groeiplaats: op een diepe, humusrijke grond.

Ziekten: veel voorkomende ziekten zijn witte roest en mierikswortelzwarting. De larve van de mierikswortelbladkever en aardvlo kunnen veel schade aanrichten.

Oogsten:

Plant in maart-april de wortelstekken schuin in de grond. In juni-juli neem je van de wortelstekken alle zijscheuten af, zo kunnen in de late herfst gladde, niet vertakte wortels worden gerooid. In november worden alle wortels gerooid. Sorteer de wortels. Elk stukje dat blijft zitten zal weer gaan uitgroeien.

Gebruik:

De mierik werd veel toegepast in de volksgeneeskunde. De bladeren werden alleen uitwendig gebruikt. De wortel wordt gegeten en heeft een scherpe smaak.

Door op mierikswortel te kauwen wordt het tandvlees sterker.

Sproeten en vlekken kunt u uit het gezicht verwijderen door met een mengsel van wijnazijn en geraspte mierikswortel te deppen. De geraspte mierikswortel met sterke wijnazijn moet in een afgesloten flesje twee dagen in de zon staan en daarna gezeefd worden. Iedere avond met een watje de sproeten en vlekken deppen.

Mierikswortelsap helpt tegen hoest en heesheid. De wortel raspen en uitpersen. 3 x daags een theelepel met honing of suiker innemen.

Mierik kan goed in de keuken gebruikt worden. Geraspte appel met mierikswortel smaakt lekker bij vlees.
Recept mierikgarnituur: 500 gr. geraspte appel - 30 gr. geraspte mierikswortel - 50 gr. Suiker - 2 cl. azijn.

De wortels worden geschild en fijngemaakt voor pikante sauzen, bijv.bij een rundvleesschotel.

Mierikswortelsaus is een mengsel van geraspte wortel, citroensap en room.

De jonge, tere blaadjes hebben dezelfde smaak als de wortel en kunnen aan salades worden toegevoegd.

Belangrijk zijn de als antibiotica werkzame mosterd oliën die de oorzaak zijn van de scherpe smaak en het hoge gehalte aan vitamine C.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!