TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Artemisia - AsteraceaeArtemisia is een geslacht met ongeveer 280 soorten die op noordelijk halfrond en in Zuid-Amerika inheems zijn. Tot dit geslacht behoren zowel kruidenplanten als verschillende, mooie vaste planten, meestal met zilvergrijze bladeren wat de schoonheid aan deze planten geeft en zorgt voor speciale effecten in bijv. een border. De bloemen zijn meestal onbeduidend. Artemisia houdt meest van een lichte, droge grond.
Enkele bekende soorten zijn: alsem, citroenkruid, absint alsem, dragon en bijvoet.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Artemisia dranunculus - Franse dragon

1470.htm

Naam: Artemisia dranunculus

Nederlandse naam: franse dragon, estragon, duitse dragon

Familie: Asteraceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: geelgroen

Bladeren: groene, smalle lancetvormige bladeren, waarvan de onderste driedelig zijn

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

 Dragon kwam vroeger alleen in Zuid- en Midden-AziŽ, SiberiŽ en het westen van Noord-Amerika voor. Tegenwoordig te vinden in de meeste Europese landen, hetzij in het wild, hetzij aangeplant. Grootschalige teelt treft men hoofdzakelijk aan in Frankrijk en ItaliŽ. De Franse dragon is een overblijvende plant met sterk vertakkend wortelgestel met bossig vertakte stengels met sappige, groene, smalle lancetvormige bladeren, waarvan de onderste driedelig zijn. De bladeren verspreiden een anijsachtige geur. Geelgroene, vrij onbetekende bloemen in pluimachtige bloeiwijzen van juli tot augustus.

Bij de cultuurvormen onderscheidt men 2 rassen : de Franse en de Russische dragon. Franse dragon is gevoelig en heeft op ruige plaatsen bescherming nodig. Soms ook aangeduid als Duitse dragon. De benaming 'dranunculus' betekent zoveel als 'draak'. Het kruidig verfrissende aroma heeft deze plant in de keuken zo geliefd gemaakt.

Groeiplaats:

Franse dragon houdt van een warme, tegen de wind beschutte plaats in een losse, voedselrijke grond. Verdraagt halfschaduw maar kies liefst een zonnige plek. In de winter beschermen voor strenge vorst. Dek de planten af met een mulchlaag. Jonge planten geven betere aromatische bladeren. Graaf daarom de planten om de 3 jaar uit, selecteer de krachtigste wortelstokken om te herplanten. Breng dan ook opnieuw compost aan om de bodem te verrijken.

Oogsten:

Pluk naar behoefte verse bladeren in de zomer en de herfst. Stengels en bladeren snijden halverwege de zomer om te drogen of in te vriezen. Van de takjes kan je kruidenazijn maken.

Gebruik:

Het kruid wordt vers toegepast en bevorderd de spijsvertering. Het bevat bitterstoffen en etherische oliŽn. Is weldadig voor het maaggebied en werd vroeger gebruikt om zijn krampwerende en waterafdrijvende eigenschappen. Dragonthee bevorderd de slaaprust.

Vermeerderen:

Door aangekochte zaden te zaaien. De na de bloei gevormde zaadjes zijn in ons klimaat vaak onkiemkrachtig, omdat het hier te koud is en de zaad niet uitrijpen.
Vaak wordt in de handel zaden onjuist als (franse) dragon verkocht. Dit betreft meestal verkeerdelijk de zaden van de Russische dragon, Artemisia dranunculus subsp. drancunculoides, waarvan de bladeren bitter smaken!!!

Vaak wordt Franse dragon daarom gestekt (wortelstek). Graaf in het voorjaar (eind april) enkele ondergrondse wortelstokken uit. Snijd ze in stukjes van 8 tot 10 cm lang (zodat elk stukje heeft een groeiknop heeft) en pot ze in. Plaats de wortelstokken op een goed verlichte plaats.

Ook gewoon volwassen planten scheuren, insnoeien en herplanten behoort tot de mogelijkheden.

Ziekten en plagen:

Franse dragon is vrij kwetsbaar en vorstgevoelig. Bescherm de planten in de winter tegen de koude wind.

In jong zaaisel komen vaak aardrupsen voor die de plantjes direct boven of onder de grond aanvreten. De rupsen zijn alleen 's nachts te zien. Zoek de rups(en) op de grond om ze te verwijderen. Ook een ecologische bestrijding is mogelijk door middel van een preparaat op basis van Bacillus thuringiensis (merk Eco-Style).

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!