TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Trigonella - FabaceaeFenegriek is een van de oudst bekende bestanddelen van veevoeder. In de landen rond de Middellandse Zee wordt het al duizenden jaren voor dit doel geteeld. De naam is een verbastering van de botanische naam foenum-graecum, wat ´Grieks hooi´ betekent. Omdat vee graag fenegriek lust, wordt het kruid vaak gebruikt om de dieren minder smakelijk voer te laten eten. Fenegriek lijkt wat op luzerne, dat ook als veevoer dient, en eveneens vooral voor het genezen van dieren wordt gebruikt. In India en Egypte wordt het kruid (vooral de zaden) echter nog steeds toegepast bij het koken. De plant blijkt ook een leverancier te zijn van een van de bestanddelen van de anticonceptiepil.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Trigonella foenum-graecum - fenegriek

28663.htm

Naam: Trigonella foenum-graecum

Nederlandse naam: fenegriek

Familie: Fabaceae

Bloeitijd: 4-6

Bloemkleur: bleekgeel tot wit

Bladeren: drievoudig, getand, op steeltjes

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

Fenegriek is een half winterharde eenjarige plant (ook groente) van 60 cm hoog en 25 cm breed. Ze hebben vezelachtige wortels met knobbels. De stengel is zacht, groen, rechtop en iets vertakt tot een struikachtige plant met drievoudige, getande blaadjes op steeltjes.
De bloemen zijn bleekgeel tot wit, als van erwten, alleen of in paren, van april tot juili. De zaden zijn lichtbruin in peulen van 20-50 cm lang.

Teelt:

De fenegriek hoort thuis in Zuid-Europa en AziŽ. Het wordt op commerciŽle schaal gekweekt in India, Marokko, Egypte en andere Afrikaanse landen. De plant is betrekkelijk winterhard. Bij ons kan het binnen worden gezaaid (onder glas) in maart, en buiten onder glas in mei. De afstand bedraagt 25 cm. Een voedzame, goed gedraineerde grond en veel zon zijn noodzakelijk. In warme zomers kan de oogst aanzienlijk zijn.


Recept:

Fenegriekwater (tegen storingen van de spijsvertering).
De geneeskrachtige werking van de plant schuilt in de naar selderij geurende zaadjes. Ze bestaan voor bijna 1/3 uit slijmstoffen die goed helpen bij ontstekingen van het darmkanaal en bij diarree.
Om fenergiekwater te maken wordt 35 g zaad gedurende 15 minuten zachtjes getrokken in 600 ml water in een afgesloten pan. Drink na koelling een klein glas per keer van deze vloeistof.

Toepassingen:

Culinair: ontkiemde plantjes zijn eetbaar als ze enkele cm groot zijn; de gemalen en iets geroosterde zaadjes in kerrie; ook in zoeternijen uit het Midden-Oosten zoals halva; verse blaadjes in kerrieschotels.

Geneeskunde: zaad tegen winderigheid, in smeersel tegen huidontstekingen.

Huishouding: het zaad levert een gele kleurstof.

Geur en smaak: bitter aromatisch, gemalen zaad ruikt naar cumarine, net als pas gemaaid gras.Bron: deels uit Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/
fortuintje@hotmail.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!