TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Mentha - LamiaceaeMentha is een geslacht met 25 soorten en een groot aantal natuurlijke hybriden van winterharde en niet-winterharde, overblijvende planten met geurende bladeren. Hoofdzakelijk bekend als keukenkruid. Ze worden in noordelijke gematigde zones aangetroffen, maar ook in Zuid-Afrika en Australië. Binnen dit geslacht zijn er dan ook grote verschillen. De bloemen zijn klein, gedeeltelijk omvat door een kelk die klok- of buisvormig is, en komen in grote getale voor. Veel soorten zijn woekerende planten. Doorgaans houden alle soorten van volle zon. Sommige soorten houden van erg vochtige grond, andere prefereren lieven een drogere standplaats.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
  Mentha pulegium - poleimunt, polei, plei, pleye, akkerplei

33433.htm

Naam: Mentha pulegium

Nederlandse naam: munt, polei, plei, pleye, akkerplei, poleimunt

Familie: Lamiaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: roos, roodpaars

Hoogte: 0.3

Bladeren: donkergroen, ovaal, afgerond tot scherp getand

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

Mentha pulegium of polei is eigenlijk een soort munt. De plant komt van nature voor in Europa, AziŽ en Noord-Afrika, maar in
onze streken vooral gekweekt en slechts zeer zelden in het wild voorkomend. Het groeit bij ons langs waterkanten en vennen.
Er bestaat ook een Amerikaanse polei, doch met andere eigenschappen. Polei is zeker een van de oudste Europese kruiden. De zeer scherpe smaak was geliefd bij onze voorouders, wier gehemelte kennelijk meer kon hebben dan het onze. In de middeleeuwse literatuur wordt het kruid vaak genoemd. De Grieken en Romeinen maakten er vaak gebruik van.

De Griekse legerarts Dioscorides beschreef het als geneeskrachtig, en ook Plinius noemde het in zijn werken. De naam polei is een verbastering van debotanische naam Pulegium, die op zijn beurt is afgeleid van het Latijnse pulex, wat 'vlo' betekent. De plant werd namelijk veel toegepast om vlooien te verjagen of zelfs te doden. De oude benaming 'Pulegium' is afgeleid van het Latijnde Pules wat 'vlieg' betekent want de scherpe geur verjaagd ze. Polei werd er vroeger veel voor gebruikt.

Gebruik:

Polei groeit laag, liggend en uitspreidend en lijkt zoden te vormen, omdat de liggende stengels wortels vormen tijdens hun lengtegroei. De wortels worden aan de knopen gevormd. Polei bloeit in juli-augustus aan 20 cm hoge bloemstengels met licht roodpaars, kleine bloemen in dichte bolvormige kransen boven elkaar langs de stengel. Het blad is donkergroen, ovaal, afgerond tot scherp getand, iets donzig, 6-12 mm lang, 6 mm breed, kort gesteeld, kruisgewijs overstaand. Polei heeft een sterkere en scherpere smaak dan haar verwanten en is een van de beste keukenkruiden, als je tenminste in aanmerking neemt dat niet iedereen het uitgesproken aroma kan waarderen.

Standplaats:

Polei heeft vochtige grond nodig. In het wild komt de plant langs oevers en in moerassen voor. Een voedzame bodem is vereist, maar volle zon of halfschaduw maken niet uit. Planten kan in de herfst, of (in koudere streken) in de lente. Zet de planten op 15 cm afstand en houd ze bij droog weer altijd vochtig.

Potten en kuipen:

Doe het goed in potten in normale potgrond. De planten groeien tot over de potrand en gaan attractief afhangen. De potten vorstvrij overhouden.

Geneeskrachtige eigenschappen:

Verse of gedroogde bloeiende planten tegen verkoudheid, hoofdpijn, misselijkheid, winderigheid.

Polei niet gebruiken bij nierziekte of zwangerschap omdat het een vochtafdrijvende werking heeft. De etherische olie werkt stimulerend op de baarmoeder.

Verjaagt stekende en bijtende insecten en vliegen.

Zou ook muizen verjagen.

Werkt helend bij huidirritaties.

Verzacht de pijn van insectenbeten zoals wespenbeten. Als u gestoken bent door een wesp kan je de zwelling wegwerken. Wrijf enkel blaadjes polei over de pijnlijke plek.

Kan helpen bij menstruatieklachten na advies van de dokter.

Mieren:

Polei kan ingezet worden als u last heeft van mieren. Wrijf wat blaadjes van polei kapot en leg ze op de mierenroute. De mieren slaan onmiddellijk op de vlucht en kiezen een andere route.
Plant eens een polei dichtbij de keukendeur, dat houdt de mieren weg.

Cosmetica: in waswater.

Huishouding: om te strooien, verdrijft vlooien, mieren en vliegen, tussen kleding en linnengoed.

Vermeerdering:

Zaaien in het late voorjaar als tegen mogelijke vorst wordt beschermd; plant de polei dan na 6 weken over op 30 cm afstand. De zaden zijn zeer klein, ovaal en lichtbruin gekleurd. Kiemduur 10-20 dagen.

Kan ook gemakkelijk vermeerderd worden via wortelstek in het voorjaar. Neem delen van een kruipende stengels en pot ze op.

Vorstschade:

De planten hebben bescherming nodig bij vorst vanaf -5į C. Leg een beschermvlies of takken over de planten. Haal eventueel de planten binnen naar de koude bak of serre.

Culinair:

De blaadjes hebben een sterk pepermuntaroma en is zeer geschikt voor de aanmaak van pepersaus.

Polei is een goede vervanger van pepermunt in waterijs.

In Engeland en Spanje wordt polieblad aan worsten toegevoegd.

Recept poleiballetjes :

Serveer deze balletjes bij een gekruide stoofschotel met lams- of rundvlees.

Benodigdheden:

100 g zelfrijzend bakmeel 50 g niervet of koude boter
1 eetlepel gesnipperde poleiblaadjes water

Maak van de ingrediŽnten met voldoende koud water een soepel maar niet kleverig deeg. Vorm er balletjes van 2,5 cm doorsnede
van. Leg deze in het vocht van een stoofschotel van vlees, ongeveer 30 minuten voor het einde van de bereidingstijd. Zorg
voor voldoende stoofvocht om de poleiballetjes gaar te koken.

Ziekten en plagen:

Polei mag niet tť nat staan anders heeft hij teveel last van bladrot en andere schimmelziekten.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is vorstgevoelig

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!