TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Origanum - LamiaceaeDe belangrijkste soort uit dit geslacht is Origanum vulgare of marjolein. Origanum zijn kruidige, verhoutende tot zéér aromatische vaste planten tot kruiden. De marjolein komt oorspronkelijk uit West-Azië en de landen rond de Middellandse Zee. De geur van marjolein stond in hoog aanzien en de plant gold als symbool voor glorie en geluk. De Romeinen brachten de marjolein naar de Britse eilanden en andere Europese landen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Origanum vulgare  - marjolein

34200.htm

Naam: Origanum vulgare

Nederlandse naam: marjolein

Familie: Lamiaceae

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: witrose


geurend

in gerechten

geneeskrachtig

Oogsten : 

pluk verse blaadjes en bloemen naar behoefte. Bij het drogen wordt de smaak sterker.
Het drogen moet altijd in het donker gebeuren.

Informatie, teelt:

Marjolein is een vaste plant met 20 tot 30 centimeter lange houtige, behaarde stengels. Aan de bovenkant vertakt de stengel zich. De bladeren verspreiden bij aanraking een aromatische geur. Marjolein bloeit van juli tot en met september met toefjes rozewit gekleurde bloemen. Als de marjolein bloeit wordt hij massaal bezocht door de bijen. De plant groeit het best op een droge zonnige plaats. In het voorjaar kunnen de afgestorven plantenstengels tot de grond toe afgeknipt worden.

Gebruik:

De stengels van de marjolein in juli of augustus afsnijden. Als dit omstreeks het middaguur gebeurd bevatten de stengels een hoger gehalte aan etherische olie. De stengels worden opgehangen om te drogen. Dit moet in een donkere ruimte gebeuren. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 35 graden. Als de marjolein gedroogd is moet het in een afgesloten bus bewaard worden. Het aromatische kruid is lekker bij vlees, vis, eiergerechten, tomaten en bonen. De plant heeft een ontstekingremmende en slijmoplossende werking. Tevens bevorderd het de spijsvertering en helpt tegen astma en hardnekkige hoest. Bij verkoudheid werkt een stoombad met marjolein verlichtend.

Magische werking:

De Grieken en Romeinen vlochten marjolein in de kransen voor gelukkige jonge paren. Men plantte ook marjolein op graven tot verblijding van de ziel van de gestorven geliefden. Later werd het een tovermiddel tegen boze krachten. Men geloofde dat degene die zijn ziel aan de duivel had verkocht de geur van dit geluk brengende kruid niet kon verdragen. Marjolein met salie, tijm, lavendel, rozemarijn en kamille in een sloop genaaid vormen samen een heerlijk kruidenkussen waarop het zacht slapen is (als u het kan verdragen).

Gebruik : 

- er zijn talloze mogelijkheden, het is één van de veelzijdigste keukenkruiden.
- smaakt goed in combinatie met tijm.
- in gerechten met tomaat, vis- en kaas, kalfs-, varkens- of lamsvlees.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!