TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Galium - RubiaceaeAl sinds de middeleeuwen is het lievevrouwebedstro een populaire geneeskrachtige en culinaire plant. De Benedictijner monniken maakten meiwijn van het kruid. Meiwijn is een aromatische drank gemaakt van witte wijn en op smaak gebracht met lievevrouwebedstro. De naam van het kruid heeft ook te maken met de gewoonte om vroeger matrassen met dit gedroogde kruid te vullen. Dit gebeurde voor de frisse geur en niet onbelangrijk, het deed de vlooien afschrikken. Na enige tijd ging de werking achteruit en moest het kruid vervangen worden. Bevallen op een matras gevuld met lievevrouwebedstro zou de bevalling vergemakkelijken. Na de bevalling droeg de kraamvrouw stengeltjes lievevrouwebedstro in haar schoenen. Dit zou haar beschermen tegen ziekten en zwarte magie.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
Galium odoaratum  - lievevrouwebedstro

34201.htm

Naam: Galium odoratum

Nederlandse naam: O.L.V.- bedstro, lievevrouwe
bedstro, meidrank

Familie: Rubiaceae

Andere gebruikte benamingen: (Asperula odorata)

Bloeitijd: 5-6

Bloemkleur: wit

Bladeren: blaadjes in kransen

Galium odoaratum  -†lievevrouwebedstro TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

Lievevrouwebedstro is een bodembedekkende vaste plant met lichtgroene stengels en smalle blaadjes die in kransen van 8 cm de stengels zitten. De stengels van de plant worden ongeveer 30 centimeter lang en kruipen over de grond.
In mei, juni verschijnen er kleine toefjes met witkleurige bloemen aan de plant. Deze bloemen verspreiden een aangenaam aroma. De plant voelt zich het best thuis op een licht beschaduwde plaats. Hij is te vinden in eiken en beukenbossen als onderbegroeiing. Na de bloei verschijnen de bolvormige vruchtdozen die bedekt zijn met weerhaakjes. Als iemand langs de plant loopt blijven de zaden aan de kleding kleven, vandaar de naam kleefkruid.

Oogsten:

Pluk verse bladeren.
De bovengrondse delen van het lievevrouwebedstro worden aan het begin van de bloeiperiode verzameld, dan is het aroma het sterkst. In de herfst is de effectieve stof tot een zesde gereduceerd. Het kruid moet gedroogd worden in een donkere, droge, afgesloten ruimte. Een aftreksel van het verse kruid met bloemen is weldadig voor een voetbad, een aftreksel van gedroogde lievevrouwebedstro heeft een rustgevende werking. Lievevrouwebedstro moet altijd met mate en nooit langdurig gebruikt worden, het is namelijk enigszins giftig.

Recept :

Thee van lievevrouwebedstro. Steeds een deel gedroogde bladeren van aardbei, braam, brandnetel, citroenmelisse en lievevrouwebedstro. Een eetlepel van het kruidenmengsel in een glas en met kokend water overgieten. Dit vijftien minuten laten trekken. De gezeefde thee kunt u 's morgens en 's avonds drinken, steeds met een week ertussen. Deze thee heeft een kalmerend effect.

Gebruik:

Bladeren worden gebruikt om thee te zetten en in witte wijn. Afkomstig uit Europa, SiberiŽ en tegen buik- en hoofdpijn.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!