TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Petroselinum - ApiaceaeDit winterharde, tweejarige gewas wordt gebruikt als keukenkruid. De soort is inheems in Midden- en Zuid-Europa.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Petroselinum crispum - peterselie

34214.htm

Naam: Petroselinum crispum

Nederlandse naam: Peterselie

Familie: Apiaceae

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: geelgroen

Bladeren: helgroen, fijn gekrulde

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

Winterharde, tweejarige plant met aromatisch, heldergroene bladeren die gekruld zijn of plat. Peterselie is een 2-jarige plant. Dat wil zeggen dat hij het eerste jaar gezaaid wordt en overwinterd met een bladrozet. De blaadjes hebben een fijne structuur en zijn heldergroen van kleur. In het tweede jaar gaat de plant bloeien. In juni- juli verschijnen groengele bloemschermen, aan lange holle stengels van 80 centimeter hoog. Na de bloei sterft de plant af. Om steeds verse peterselie in de tuin te hebben moet u dus elk jaar zaaien. Peterselie komt van oorsprong uit AziŽ en Zuid-Oost Europa. De plant groeit het liefst in voedzame enigszins vochtige grond. Het is ook mogelijk om peterselie in potten te kweken.
Krulpeterselie is een gekruld broertje van de soort, met dezelfde smaak en geur als de gewone peterselie. Omdat de blaadjes van de krulpeterselie minder vocht bevatten groeien de blaadjes gekruld.

Geschiedenis:

Bij de Grieken vlocht men peterselie in kransen. Gasten droegen deze tijdens het feestmaal zodat ze zich fijngevoelig zouden blijven gedragen als ze dronken werden. Via de Romeinen die met hun leger naar onze streek trokken, werd peterselie hier geÔntroduceerd. Er is een oud Duits sprookje dat verteld over een jongen en een meisje, Peter en Silie genaamd, die voortdurend ruzie maken met elkaar. Toen de tovenaar daar genoeg van had veranderde hij ze in een plant. Peter werd de wortel en Silie het loof. In de PyreneeŽn gaven de boeren hun koeien peterselie als voer om ze te beschermen tegen heksen. Tevens dacht men in Frankrijk, Engeland en Duitsland dat degene die peterselie verplantte zelf spoedig zou sterven.

Gebruik:

Peterselie bevat veel vitamine C en caroteen, het stimuleert de werking van de spijsverteringsklieren, zuivert het bloed, werkt tegen hoofdpijn, nier- en blaassteen en leverkwalen. In alle delen van de plant zit een stof die een vocht afdrijvende werking heeft. Gedroogde peterselie is minder werkzaam dan verse.
Peterselie is heerlijk in de soep en smakelijk en decoratief om gerechten mee te garneren.
In soepen en sauzen. Bij vis, vlees en gevogelte.

Recept:

Thee van peterseliezaad: 5 gram peterseliezaad, Ĺ dl. Water.
De thee laten trekken en over een dag verdeelt af en toe innemen. Deze thee helpt tegen infecties van de urinewegen, nieren en spijsverteringsstoornissen.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!