TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Basilicum - -Waar basilicum oorspronkelijk vandaan komt is niet bekend. Het kruid wordt veel gebruikt in de landen rondom de Middellandse Zee. De naam basilicum zou afstammen van het Griekse woord basileus. Basileus betekend koning of koninklijk en dit verklaart waarom basilicum ook wel koningskruid genoemd wordt. In Italië kon een dame die op vrijersvoeten wilde, dit aangeven door een pot met basilicum voor haar raam te zetten. Als in Roemenië een jongen een meisje een takje basilicum gaf, was hij meteen met haar verloofd. Basilicum is in India een heilig kruid dat aangeplant wordt bij tempels.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
  Basilicum ocimum - bazielkruid

34219.htm

Naam: Basilicum ocimum

Nederlandse naam: basilicum, bazielkruid

Bloeitijd: 8

Bladeren: kleine, groene

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Oogsten:

De blaadjes van de basilicum moeten geplukt worden voordat de bloemen opengaan. Het is mogelijk om basilicum in de diepvries te bewaren of het te drogen.

Informatie, teelt: 

Basilicum is een eenjarige plant die vanaf half mei buiten, in de volle grond gezaaid kan worden. Het is ook mogelijk om in april in een kasje te zaaien en de planten eind mei buiten uit te planten. Basilicum is een warmteminnend kruid, dat beslist op een zonnige, beschutte plaats moet
staan in een vruchtbare, vochtdoorlatende bodem.


Basilicum heeft een bossige opgaande groeiwijze en wordt ongeveer 50 centimeter hoog. De kleine lipbloemen die in augustus aan de plant verschijnen kunnen beter afgeknipt worden omdat deze in ons land nooit rijp worden en zaad produceren. Het afknippen van de bloemen heeft als voordeel, dat de plant zijn bossige vorm blijft houden en meer kleine groene aromatische blaadjes krijgt om te oogsten.

Gebruik:

De smaak van basilicum is subtiel maar wel erg duidelijk te herkennen. Het is niet verstandig om basilicum met veel andere kruiden te combineren. Het heeft een enigszins bittere smaak en kan vers of gedroogd gegeten worden.

Basilicum heeft een gunstige werking op de spijsvertering en maagkramp. Zalf met basilicum heeft een genezende werking bij ontstekingen.
Het is heerlijk in soepen, sauzen, vleesgerechten, witte bonen, bietjes en in de sla.

Recept:

Basilicum met bietjes.
Een ui en zure appel fruiten in wat olie. Iets water en verse basilicum blaadjes toevoegen en alles samen zachtjes gaar stoven.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!