TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Myristica - Myristicacae



Het thuisland van de nootmuskaatboom zijn de Molukse eilanden en Ambon in Zuidoost-Azië. In de 6e eeuw brachten Arabische handelaren nootmuskaat naar het grote handelscentrum Constantinopel.
In Europa is nootmuskaat bekend geworden door Arabische artsen. Men gebruikte het kruid in het begin als reukwerk in kerken en tijdens feesten. Zijn gebruik voor medicinale en cosmetische doelen begon pas in de 12e eeuw. Deze specerij was in de 15e tot 17eeeuw, net als kruidnagelen en kaneel, één van de belangrijkste handelsgoederen. Van ca. 1600 tot 1750 bezaten de Nederlanders het monopolie op de nootmuskaatproductie. Daarna kwam deze weer in Indonesische handen.
Hij werd later geïmporteerd naar Maleisië, Sri Lanka, Sumatra en het West-Indische eiland Grenada.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden
Myristica fragans - nootmuskaatboom

Naam:  Myristica fragans

Nederlandse naam: nootmuskaatboom

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 15-20

Bladeren: -

Foto van Myristica fragans, nootmuskaatboom

 
Informatie, teelt:

De botanische naam myristica is afgeleid van het Griekse woord myristicos wat lekker geurend betekent. Fragrans betekent geurend. De Latijnse naam voor nootmuskaat is nux muscatus = muskus noot. Muskus is een geurstof die uit de zaadballen van de in de Himalaya inheemse muskusos gewonnen wordt. De planten zelf kunnen bij ons niet gekweekt (overgehouden) worden.

De nootmuskaatboom is een altijd groene tweehuizige boom met een gladde, groengrijze bast. Hij kan tot 20 m hoog worden. De vrouwelijke bomen ontwikkelen vlezige, gelige vruchten die openbarsten als ze rijp zijn. Zij bevatten een grote harde, bruine, ronde noot die omhuld is door een lichtrode, netachtige zaadrok. Gedroogd kennen wij hem als foelie. Een mannelijke boom kan tot 20 vrouwelijke bomen bestuiven.

De Arabieren gebruikten nootmuskaat al lang als geneesmiddel en afrodisiacum. Volgens oude Indiase overleveringen werd hij gebruikt bij de behandeling van astma en hartkwalen.

Tegenwoordig gebruikt men nootmuskaatproducten in de volksgeneeskunde bij maag- en darmaandoeningen en reuma. In de ayurvedische geneeskunde past men nootmuskaat toe bij slapeloosheid, incontinentie en te vroege zaadlozing.
Muskaatbloesem (macis) gebruikt men bij stofwisselingsstoornissen en winderigheid. Hij wordt verwerkt in tand-en mondverzorgingsmiddelen en bij de vervaardiging van parfum. Nootmuskaat wordt toegevoegd aan kruidenmengsels zoals kerrie. Het kruid stimuleert eetlust en spijsvertering. Het helpt tegen misselijkheid, winderigheid, slechte adem, menstruatiepijn en reuma. De etherische olie werkt ontkrampend.
Nootmuskaatboter wordt uit de noten vervaardigd en in de cosmetica-industrie toegepast.

De beste smaak wordt verkregen door nootmuskaat te raspen over groentes en soep. De smaak van poeder is minder intensief.
Bewaar de noten in een goed afgesloten pot op een donkere, droge plaats.

Bron Brigit Kalhert



© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!