TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Aloysia - VerbenaceaeAloysia is een bladverliezende struik die bij ons vooral als kamer- en kuipplant gebruikt wordt. Het aangename, geurende blad bevat een estherische olie, die in de geneeskunde wordt toegepast als spijsbevorderend middel. Fijngewreven bladeren hebben een karakteristieke, citroenachtige geur. Aloysia is afkomstig uit Peru, Chili en Argentinië en het Middellandse-Zeegebied.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
Aloysia triphylla - citroenverbena

 

35639.htm

Naam: Aloysia triphylla

Nederlandse naam: citroenverbena, citroenstruik

Familie: Verbenaceae

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: bleekpaars

Bladeren: lancetvormig groen

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

Aloysia is een bladverliezende struik die bij ons vooral als kamer- en kuipplant gebruikt wordt. Het aangename, geurende blad bevat een estherische olie, die in de geneeskunde wordt toegepast als spijsbevorderend middel. Fijngewreven bladeren hebben een karakteristieke, citroenachtige geur. De citroenstruik groeit in kweekvorm gemiddeld tot 1,8 m hoog en 1,2-1,5 m breed. In koele gebieden blijft hij kleiner en onder gunstige omstandigheden kan hij nog hoger uitgroeien. Ook dikwijls als kuipplant gehouden. De wortel zijn vezelachtig. De stengels zijn hoekig, eerste groene en later met bruine bast. De bladeren zijn groen, lancetvormig, langgepunt, tot 10 cm lang en 2,5 cm breed, in drietallen, behaard aan de rand. De bloemen zijn bleekpaars, tweelippige kelk, 1,2 cm lang en staan in kleine groepjes. Bruine zaden.

De citroenstruik is een heester uit Zuid-Amerika, in het bijzonder uit Chili. In tegenstelling tot de citroenmelisse geven de bladeren hun citroengeur af zonder daarvoor beschadigd te hoeven worden. Zelfs in gedroogde toestand blijven de bladeren nog jarenlang krachtig geuren en zij vormen dus een uitstekend ingrediŽnt voor potpourri's. Als de citroenstruik wat beter bestand zou zijn tegen ons klimaat zou deze plant ongetwijfeld iedere kruidentuin en siertuin met haar geur opluisteren.

Teelt:

De citroenverbena heeft bij ons behoefte aan bescherming tegen de koude, want de plant verdraagt geen temperaturen onder de 4 graden C. Op warme en beschutte plaatsen kan de struik het gehele jaar buiten staan. Zet de plant in een bak van minstens 30 cm doorsnede, met goede potgrond. Verwijder vroeg in het voorjaar alle dode uiteinden en loten, en snoei dan ook om de groei in bedwang te houden. Zet de citroenstruik in het voorjaar weer buiten en neem in juli zomerstekken die onder glas in een mengsel van compost en zand zullen wortelen.

TOEPASSING

Culinair: verse of gedroogde bladeren met mate bij vis, salades, varkensvlees, in vulling voor kip, in pudding, met ijs en bij paddestoelen.

Geneeskunde: verse of gedroogde bladeren tegen winderigheid en darmklachten en als licht kalmerend middel.

Cosmetica: om was- en badwater te parfumeren, in zeep om de huid op te frissen.

Huishouding: in kruidenzakjes voor kleding en linnengoed.

Geur en smaak: bladeren geuren sterk naar citroen, langblijvende geur; in potpourri's, kruidenkussens, kruidenboeketjes, olie voor parfums.

RECEPT Citroen-vanille-ijs:

150 ml melk
50 g suiker
2 losgeroerde eierdooiers
3/4 theelepel vloeibare vanille-essence
150 ml slagroom
2 theelepels verse gesnipperde blaadjes van de citroenstruik

Klop de slagroom half stijf. Verhit de melk met de suiker, klop van het vuur af de eierdooiers erdoor en plaats de pan in een pan met kokend water op laag vuur. Verwarm het mengsel onder voortdurend roeren langzaam tot de via dik wordt; bij hoge verhitting schift de massa. Voeg de essence toe. Roer na afkoeling de blaadjes en de slagroom erdoor en zet het mengsel in de diepvries. Roer tijdens het bevriezen af en toe door.

Bron: deels uit Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/
fortuintje@hotmail.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!