TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Carum - ApiaceaeDe belangrijkste soort van dit geslacht is karwij of kummel (Carum carvi), een tweejarig geteelde, oeroud cultuurgewas en geneeskruid, zo blijkt uit archeologische opgravingen en oude teksten. In zijn wilde vorm (de echte karwij) komt de plant voor in Noord- en Midden-Europa, het Middellandse-Zeegebied en Azië. Rond de Middellandse Zee vindt men vaak aldaar de inheemse kranskarwij. In Friesland en de Waddeneilanden bevinden zich belangrijke cultuurgebieden van de karwij. Karwij kan in het gebergte tot op een hoogte van 2000 meter voorkomen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
Carum carvi - karwij

3652.htm

Naam: Carum carvi

Nederlandse naam: karwij, geitevoet, wedzaad, kŁmmel

Familie: Apiaceae

Andere gebruikte benamingen: (C. carvi L.)

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit tot roze

Bladeren: geveerd, lichtgroengeurend

in gerechten

geneeskrachtig
Oogsten: 

De planten worden tot boven de grond afgesneden wanneer de zaden rijp zijn. In bundels de stengels ophangen op een droge, luchtige plek. Na het drogen de zaden uitschudden op een krant. Dan de zaden in een luchtdichte verpakking bewaren.

Informatie, teelt: 

Karwij is een tweejarige planten een oeroud cultuurgewas en geneeskruid, zo blijkt uit archeologische opgravingen en oude teksten. In zijn wilde vorm (de echte karwij) komt de plant voor in Noord- en Midden-Europa, het Middellandse-Zeegebied en AziŽ. Rond de Middellandse Zee vindt men vaak aldaar de inheemse kranskarwij. In Friesland en de Waddeneilanden bevinden zich belangrijke cultuurgebieden van de karwij. Karwij kan in het gebergte tot op een hoogte van 2000 meter voorkomen.

Karwij heeft dikke, spits toelopende en bleke wortels lijkend als bij pastinaak maar dan kleiner. De stengel is dun, hol, geribbeld, vertakt en rechtop en verschijnt in het tweede jaar. De bladeren zijn geveerd en lichtgroen en lijken op dat van peen. De zaden zijn eigenlijk de vruchten, zwart en geribbeld en aromatisch en sterk smakend.

Vooral in Duitsland en Engeland waren de kleine zwarte karwijzaadjes een geliefd ingrediŽnt van gebak en likeur. Tegenwoordig worden karwijzaadjes op uiteenlopende manieren gebruikt, zowel in zoete als in pikante gerechten. De sterke en kruidige smaak maakt het zaad bijna tot een specerij. De plant is niet bijzonder decoratief. Karwij komt oorspronkelijk voor in Zuid-Europa en AziŽ tot aan India; in onze streken zowel gekweekt als verwilderd. De Arabieren waardeerden de plant bijzonder en noemden haar karawya. De Egyptenaren van 5000 jaar geleden kenden karwij al, maar de plant wordt in het Midden-Oosten nog altijd dagelijks toegepast. Karwijzaad wordt aan zuurkool toegevoegd, en de olie uit de zaadjes geeft de Duitse kŁmmellikeur zijn typische smaak. In de middeleeuwen werd het kwistig gebruikt in vruchtengebak.

Teelt:

Karwij is eenvoudig te kweken. Zaai het rijpe zaad buiten in het vroege najaar op een zonnige of halfbeschaduwde plaats. Iedere niet te schrale grond voldoet. Uitdunnen op 20 cm en onkruidvrij houden. Knip in juli-augustus, vlak voor het eerste zaad rijp is, de schermen af en leg ze voor de laatste fase van de rijping op een goed geventileerde plaats te drogen.

Gebruik:

- in brood en gebak.
- in vette schotels (varkensvlees, gans).
- bij koolsoorten en kaasschotels.

Culinair: 

de zaadjes in brood, vruchtensoep, gebak, bij varkensvlees, goulash, in aardappel- en groentegerechten. Verse blaadjes in salade, soep en met zacht smakende kaas. Wortels gekookt als groente.

Geneeskunde: verse blaadjes, wortels en zaadjes bevorderen de spijsvertering.

Geur en smaak: zaadjes en blaadjes na kneuzing.

RECEPTEN:

AARDAPPELEN MET KAAS EN KARWIJZAAD.

4 grote aardappelen
100 g geraspte GruyŤrekaas
peper, zout
karwijzaad

Boen de aardappelen schoon, maar schil ze niet. Snijd ze in de lengte door. Leg ze in een bakje van ingevet aluminiumfolie en bestrooi het snijvlak met een mengsel van kaas en karwijzaad. Leg de aardappelen 30-45 min. in een op 180 graden C. voorverwarmde oven tot ze gaar zijn. Peper en zout naar smaak toevoegen.


VICTORIAANSE CAKE.

300 g boter
300 g suiker
400 g bloem
6 eieren
melk
1 eetlepel karwijzaad
geraspte noodmuskaat en gemalen foelie naar smaak.

Meng de suiker en de specerijen door de zacht geroerde boter. Klop de eieren ťťn voor ťťn door het mengsel, voeg pas een ei toe als het vorige geheel is opgenomen. Voeg de bloem voorzichtig door deze massa en voeg wat melk toe tot het deeg dikvloeibaar is. Vul een goed in gevette cakevorm van 20 cm met het deeg en bak de cake 1 1/2 - 2 uur in een oven bij 180 graden C.


Bron: deels uit Fortuintje - Velt - Afdeling Hamme
http://home.freegates/michaeld/
fortuintje@hotmail.com

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!