TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Allium - AlliaceaeAllium is een zeer uitgebreid geslacht met tal van soorten. Sierui, sierlook zijn interessante bolgewassen voor en goed doorlatende grond en is nauw verwant met de ui. Ongeveer 280 soorten van deze winterharde lelieachtige komen voor op het noordelijk halfrond. De als sierplant gekweekte vormen hebben felle kleuren. De vorm van de bladeren verschilt van smal rolrond, zoals bij de ui, tot breed en lancetvormig.
Vele groenten behoren tot dit geslacht: sjalot, ui, slaui, luchtui, etage-ui, stengelui, zaaiui, bosui, bieslook, prei, knoflook, daslook, Chinese bieslook, en zoverder.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Allium schoenoprasum  - fijne bieslook

837.htm

Naam: Allium schoenoprasum

Nederlandse naam: bieslook, fijne-

Familie: Liliaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 8-11

Bloemkleur: lilaroos

Bladeren: groen, op gras lijkende stengels

 

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt:

 Fijne Bieslook komt bij ons op vochtige plaatsen ook wel in het wild voor. Afkomstig uit Europa, Noord-AziŽ, AustraliŽ en Noord-Amerika. Al 5000 jaar geleden was bieslook volop in gebruik in China in de keuken vanwege de milde uiensmaak. De Chinezen gebruikten bieslook ook als tegengif bij vergiftigingen. Het is pas in de 16de eeuw dat bieslook in Europa werd gecultiveerd. Het was de legendarische Marco Polo die Europa met het bieslook in contact bracht. Ze verlangen een warme, zonnige plaats op een humusrijke grond maar eigenlijk gedijen ze op bijna elke grond als ze maar over voldoende vocht kunnen beschikken. Bieslook is winterhard en overblijvend. Aromatische holle, cilindrische op gras lijkende, stengels die in de herfst afsterven. De planten vormen kleine pollen en bollen en worden 25-40 cm hoog. De talrijke ronde, paarse bloempjes verschijnen vanaf de lente en zijn ook eetbaar. In de herfst worden de reservestoffen in de ondergrondse bollen opgeslagen.

Oogsten:

Voor de dagelijkse behoefte steeds te snijden. Onder glas kan U ook in de winter oogsten. Snij de bladeren tot 3 cm boven de grond af. Deze op stengels lijkende bladeren worden gebruikt om hartige gerechten op smaak te brengen.

Gebruik:

De fijngeknipte bladeren met lichte uiensmaak doet men in soepen, eier- en kaasschotels, in vele salades en sauzen, in tal van gerechten. Bieslook is het vers best. Hoewel invriezen zeker mogelijk is, gaat daarbij veel van het aroma verloren.

Vermeerderen:

Kan door zaaien (eind april). Het zaad is wel slechts 2 jaar kiemkrachtig! De ideale kiemtemperatuur bedraagt zo'n 19į C.

Door delen van de pollen. Graaf de pollen wel om de 2 tot 3 jaar uit, deel en herplant de gezondste delen, om de groeikracht op peil te houden.

Ziekten en plagen:

Geel loof: de standplaats is te arme aan voedingsstoffen. Meng wat extra compost of stalmest door de bodem.

Witte bladeren: De oorzaak is de meeldauwschimmel die vooral voorkomt na vochtig en koel weer in het najaar. De bladeren zien er dan witachtig uit met toppen die gaan afsterven. Snoei deze ziekte bladeren tot 3 cm boven de grond weg.

Bladluis: vooral bieslook die binnen wordt gekweekt in potjes hebben er vaak last van.

Roestziekte: de bladeren vertonen oranje-bruine tot geelrode vlekjes door aantasting van roestschimmels. Snoei deze ziekte bladeren tot 3 cm boven de grond weg en gooi ze niet op de composthoop (de roestziekte kan zich anders gemakkelijk verder verspreiden).

Biologisch:

Bieslook aangeplant tussen rozen helpt tegen de sterreroetdauw op de bladeren van rozen. Ook werkt bieslook tegen de appelschurft.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!