TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Hyoscyamus - SolanaceaeGeslacht met slechts 1 belangrijke vertegenwoordiger, het bilzenkruid. Ook bekend als belledonne, belze, bilsemkruid, dolkruid, hennebloem, malkruid, zwijnenboon en mal- Willempjeskruid. Het giftige gewas werd vroeger veelvuldig gebruikt door gifmengers. Hamlet's vader overleefde het niet toen sap van het kruid in
zijn oor werd gegoten. In de Middeleeuwen hielden heksen zich intensief bezig met bilzekruid. Ze riepen er hallucinaties en deliriums mee op. Wie een bosje bilzekruid aan de deur hing, hield kwade geesten echter op afstand. Daarnaast werden bepaalde bestanddelen van het kruid gebruikt als hoofd ingrediënten van afrodisiaca. Overigens is bilzekruid zeldzaam geworden, omdat er nog maar zo weinig mesthopen zijn, een plek waar het kruid graag groeit.

Zie ook http://home.zonnet.nl/bert-blok/Millingen.html voor prachtig fotomateriaal

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
Hyoscyamus niger - Bilzekruid
 

Naam: Hyoscyamus niger

Nederlandse naam: bilzekruid

Familie: Solanaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 6-10

Bloemkleur: licht zwavelgeel

Hoogte min-max: 0.3-0.75

Bladeren: bochtig getand

 

Hyoscyamus niger - Bilzekruid

 

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
 

Informatie, teelt:

Bilzekruid is een tweejarig (on)kruid tot 75 cm hoog met een spoelvormige wortelstok die lijkt op die van schorseneren. Komt bij ons in het wil voor, doch eerder zeldzaam. Het is een kleverige en ruwharige plant uit de nachtschadefamilie met een onaangename geur. De bladeren zijn bochtig getand, de onderste gesteeld, de bovenste zittend en matgroen. De bijna zittende bloemen staan naar ťťn kant gericht. De kelk heeft vijf spitse tanden. De trechtervormige kroon is van buiten behaard en van binnen kaal. Bloemen wit met licht zwavelgeel met paarse aders en een roodpaarse keel. De vrucht is een buikige doosvrucht met talrijke zaden. Bilzekruid groeit in wegbermen en op beschutte plaatsen in Europa, AziŽ, Noord-Afrika en Noord-Amerika. In AustraliŽ is hij verwilderd.

Standplaats

Een goede groei is alleen mogelijk op voedselrijke grond. Zet de giftige plant op een veilige plek in de tuin. Het gewas neemt elke plek voor lief, maar prefereert een goed doorlatende grond en een plek in de volle zon. Zaai in het late voorjaar. Dun uit op 30 cm. Draag handschoenen. Een mooie plant voor de gemengde border.

Giftig

Opgelet, is bijzonder giftig !!! Alle organen van deze oude geneeskrachtige en giftige plant bevatten alkaloÔden (atropine, hyoscyamine, scopolamine). Inwendig gebruik is alleen verantwoord op medische indicatie.

Thee extract

Opgelet ! Bijzonder giftig. Enkel geschikt voor ervaren kruidenbereiders. Als geneesmiddel gebruikt men de bladeren die tijdens de bloeiperiode worden geplukt. De werkzame stoffen worden onder andere toegepast in kalmerende middelen voor o.a. de regulatie van het hart en het zenuwstelsel. De bladeren worden bij een temperatuur van 40 graden gedroogd.
Gebruik het in de vorm van tinctuur of thee, op voorschrift van de arts. Indien na 14 dagen geen verbetering is opgetreden je arts raadplegen. Tijdens zwangerschap slechts gebruiken na overleg met je arts.

Vermeerdering: door zaaien

De zaden worden in oktober gezaaid, maar kiemen vaak ongelijkmatig. Zaai het fijne zaad in het voorjaar in bakken of kweeksets. De planten bloeien nog in hetzelfde jaar. Voor bloei in het volgende jaar moet u in de herfst zaaien. In de lente ontkiemen de zaden na 10-15 dagen; in de herfst doen ze er gemiddeld 3 weken over. Laat de jonge planten in de koude kas of bak overwinteren. Plant ze het volgende voorjaar op een onderlinge afstand van 30 cm in de volle grond.

Ziekten en plagen

Geen bijzonderheden.

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat giftige plantendelen

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!