TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Inula - AsteraceaeEen geslacht met 200 soorten winterharde kruidachtige overblijvende planten die soms als eenjarige worden geteeld. Komt voor in de gematigde en warme delen van Azië en Europa . Bevat geneeskrachtige en verfplanten binnen het geslacht . In het wild komt Inula helenium op vochtige gronden voor op vochtige velden en langs heggen in (het zuiden van) Europa en westen van Azië. De opvallende bloemen zijn margrietachtig, met talrijke straalbloempjes. Meestal geschikt voor een rotstuin of een border.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kruiden 
 Inula helenium - Alant, Griekse Alant

Naam: Inula helenium

Nederlandse naam: alant, Griekse alant

Familie: Asteraceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: donkergeel

Hoogte min-max: 1.5-1.8

Bladeren: breed, lancetvormig, zacht en donzig

 

 Inula helenium - Alant, Griekse Alant

Foto: http://www.k-knoch.de/Inula_helenium_1.jpg

 

 

Informatie, teelt:

Inula helenium is een kruidachtige plant met lange, tot 2 meter hoge, dikke, rechtopgaande licht behaarde stengels. De bladeren zijn vrij groot en breed, lancetvormig, zacht en donzig. De bloemen zijn alleenstaand, geel van kleur. De zaden zijn zwart. De enigszins naar kamfer geurende wortelstok is knolvormig en is uitwendig rood tot aardekleurig, inwendig wit. De gehele plant is bitter en aromatisch.

Gebruik:

Winterharde hoge sierplant, geschikt voor een wat grotere border. Het is een heel ouderwetse plant uit boerenhoven, maar tegenwoordig is hij bij veel goede kwekers te verkrijgen.
Verlangt een vochtige maar goeddoorlatende grond, die niet te rijk bemest wordt en een zonnige standplaats. Te vermeerderen door zaaien in het voor,- of najaar, maar makkelijker is het de plant te scheuren of door het delen van de wortels tijdens het oogsten. Elk stuk wortel met minstens een oog er aan kan weer een nieuwe plant vormen. Met zijn grote margrietachtige bloemen die van het midden van de zomer tot halverwege de herfst groeien kan deze plant als een blikvanger in de kruidentuin gebruikt worden.

Oogst :

In de herfst (september / oktober) worden de wortels en wortelstokken van tweejarige planten geoogst en daarna gedroogd in de zon of binnen bij een temperatuur van maximaal 70C. De grote stukken worden daarbij in kleinere delen gesneden.
De wortels kunnen vers ook gebruikt worden voor het maken van siroop.
De bloemhoofdjes kunnen geplukt worden in de zomer, als ze helemaal open zijn. Ze worden gedroogd voor het maken van afkooksels, poeders en aftreksels.

Werkzame bestanddelen :

40% inuline, helenine, etherische olie, slijm, triterpenen en bitterstoffen

Werking :

Expectorans d.w.z. ophoesten van slijm wordt bevorderd
zweetstimulerend
bacterieremmend
bloedreinigend
bloeddrukverlagend

Medische gebruik :

Drogerij :

Radix hellenii
Radix Inulae

Recepten :

Aftreksel:
giet 1 kop koud water op 1 theelepel fijngesneden wortel en laat dit 8 uur staan . Verwarm het en drink dit zo warm mogelijk. Doe dit drie keer op een dag.

Aftreksel 2:

8 gram rozijnen met 2 gram fijngestampte alantswortel, anijszaad, alsem, duizendguldenkruid. Laat dit op een warme plaats een week aftrekken in een mengsel van 40 cl alcohol en 80 cl water. Schud dagelijks enkele keren. Filtreer dit en bewaar in een goed gesloten fles. Dagelijks 2 koffielepels hiervan gebruiken bij maagpijn of leverproblemen.

Hoestmiddel:

Maak een infuus van 10 gram gedroogde verpulverde wortel en 200 cc water. Bewaar in een goed sluitende fles en neem meermalen daags 1 - 2 eetlepels hier van.

Culinair:

Konfijten:

De wortel kan worden gekonfijt : hiertoe wordt de verse wortel op een zacht vuur in ruim water gaar gesudderd. Het nat afgieten in een schaal en hierin een even grote hoeveelheid suiker aan toevoegen. Vervolgens de wortel in deze stroop 24 uur lang laten staan, de volgende dag de wortel uit de stroop halen, deze indikken en daarna de wortel weer in de stroop 24 uur laten staand. Dit iedere dag herhalen: de stroop wordt steeds dikker en de wortel neemt steeds meer suiker op. Na een week de staat de wortel nog nauwelijks onder de stroop, dan de wortel op een vergiet laten uitlekken en door poedersuiker rollen. Opbergen in goed gesloten glazen pot.

Culinair: Als keukenkruid:

De wortel kan worden vermalen en als smaakmaker aan vissaus worden toegevoegd.

Dosering :

1 - 2 ml tinctuur driemaal daags

Naamgeving - geschiedenis :

Inula is de Latijnse naam die Horatius aan deze plant mee zou hebben gegeven.
Ze verschijnt voor het eerst bij ISIDORUS (636 AD)
Inula zou van het Griekse helenion afgeleid zijn, dat weer in verband staat met helios (zon), maar het kan ook van het Griekse inaein (reinigen) afgeleid zijn, dat dan verband zou houden met de geneeskrachtige werking.

Helenium is een variant is van Helenium , zo genoemd naar Helena van Troje. In Engeland bestaat er een legende die verhaalt hoe de schone alant uit de aarde ontsproot op de plaats waar de tranen van de schone Helena van Troje vielen.

Alant is het tegenwoordig deelwoord van een oud Duits werkwoord dat groeien betekent en wil dus zeggen īgroeiendī.

Sinds eeuwen wordt deze plant gekweekt in kruidentuinen. In de tijd van Elisabeth I was ze zeer geliefd, niet alleen om haar medicinale betekenis als vanwege de lekkernij die uit de gekonfijte wortel werd gemaakt. Nic. Culpeper beval haar aan als middel tegen slangenbeten, koortsen en zelfs tegen de pest.

Zowel in de Chinese als de Ayurvedische geneeskunde (onder de naam Pushkaramula) staat Inula in hoog aanzien als longtonicum en pijnstillend middel.

De heesterachtige I. cappa wordt in China toegepast als medicijn tegen huidinfecties, bronchiale en reumatische aandoeningen. Van de Inula Japonica (syn I. brittannica var.chinensis) worden vooral de bloemen gebruikt: Xuan Fu Hua

 

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant moet gesteund worden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA):

4

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!