TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Althaea - MalvaceaeHeemst is een overblijvende sierplant van de heemtuin en een oud geneeskruid die bij ons in het wild nog vrij zeldzaam is. In de geneeskunde worden vooral zijn wortels gebruikt. De plant is afkomstig uit het gebied rond de Zwarte en de Kaspische Zee. Voor de productie van geneesmiddelen wordt hij in gebieden met een mild klimaat vaak grootschalig geteeld.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
Althaea officinalis - heemst

Naam: Althaea officinalis

Nederlandse naam: heemst

Familie: Malvaceae

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: lila tot wit

Bladeren: groen

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

Bij ons is heemst als wilde plant vrij zeldzaam geworden. Men kan hem vinden in brakke rietmoerassen, ruigten en aan sloten. De plant is afkomstig uit het gebied rond de Zwarte en Kaspische Zee. In gebieden met een mild klimaat wordt heemst grootschalig als geneeskruid geteeld. 

Groeiplaats : op humusrijke, ziltige grond. Alle groene delen zijn fluweelachtig, viltig behaard. Vlezige sterke wortels. Weinig vertakte stengels wat de plant een struikachtig uiterlijk geven. De gesteelde bladeren zijn groot, toegespitst, 3 tot 5 lobbig. 

In de geneeskunde worden vooral de wortels gebruikt. Uitgraven van oktober tot november. 

Werkzame stoffen: gom, suiker, zetmeel en pectine. Het gehalte aan gom en zetmeel bedraagt 30 %. De gomhoudende delen worden al eeuwenlang vanwege hun kalmerende werking, zowel inwendig als uitwendig gebruikt. 

De koud bereide heemstwortel (thee, sap, siroop, etc.) werkt onder andere slijmoplossend en ontstekingsremmend en wordt daarom toegepast bij ontstekingen van de slijmhuid van mondholte en keel.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!