TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Lavandula - LamiaceaeDe ongeveer 25 lavendelsoorten groeien als tweejarige kruiden en struiken in het Middellandse-Zeegebied en de eilanden van de Atlantische Oceaan. De bladeren zijn rijk aan etherische oliën. De 5-tallige bloemen zijn meestal sterk tweezijdig symmetrisch, de kelk en kroon zijn vaak tweelippig, twee kroonbladen vormen de bovenlip, drie de onderlip. De bloemen staan in de oksels van de bracteeën en vormen schijnkransen, die in een aar- of pluimachtige bloeiwijze zijn gerangschikt.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

 

Kruiden 
 Lavandula officinalis - keukenlavendel

9795.htm

Naam: Lavandula officinalis

Nederlandse naam: lavendel

Familie: Lamiaceae

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: donkerblauw

Bladeren: geurend, grijsachtig

Lavandula officinalis -†keukenlavendel - TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Lavandula officinalis -†keukenlavendel

geurend

in gerechten

geneeskrachtig
Informatie, teelt: 

De ongeveer 25 lavendelsoorten groeien als tweejarige kruiden en struiken in het Middellandse-Zeegebied en de eilanden van de Atlantische Oceaan. De bladeren zijn rijk aan etherische oliŽn. De 5-tallige bloemen zijn meestal sterk tweezijdig symmetrisch; de kelk en kroon zijn vaak tweelippig, twee kroonbladen vormen de bovenlip, drie de onderlip. De bloemen staan in de oksels van de bracteeŽn en vormen schijnkransen, die in een aar- of pluimachtige bloeiwijze zijn gerangschikt.
Lavendel hoef je nauwelijks nog voor te stellen. Deze overblijvende heester met grijsgroene bladeren is in bijna elke tuin te vinden, weliswaar zijn het meestal cultuurvormen. De lavendel verlangt een kalkrijke en goed afwaterende grond op een zonnige groeiplaats.
Vermeerderen is mogelijk door zaaien in het voorjaar of door het nemen van stekken in de zomer. Plant lavendel op een 30 cm van elkaar. Voor de vorming van een haagje planten we ze wat dichter, 20-25 cm in de rij. Regelmatig goed snoeien. Om de 5 of 6 jaar zullen de planten aan vervanging toe zijn.

Oogsten :

Lavendel wordt als sierplant gehouden en om de geur van de bloemen. Snijd de bloemaren af als de bloei net begint en droog ze op een donkere plaats zodat ze hun kleur behouden.

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!