TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Nerium - ApocynaceaeHet geslacht Nerium reikt van het Middellandse Zeegebied tot in Japan. Giftige planten. Het geslacht omvat drie soorten niet-winterharde, groenblijvende, bloeiende heesters, die vaak in de kas gekweekt moeten worden. De bekendste Nerium oleander of oleander, wordt in het mediterrane gebied als tuinplant gehouden. Bij ons als kuipplant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Nerium oleander - oleander

Naam: Nerium oleander

Nederlandse naam: oleander

Familie: Apocynaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: tinten van roos, rood, oranje, wit of geel

Bladeren: leerachtig blad, lijn-lancetvormig.

Nerium oleander - oleander

Informatie, teelt: 

De Oleander is afkomstig uit het Middellandse Zeegebied waar hij te vinden is langs waterlopen die van tijd tot tijd opdrogen maar waar de bodem toch steeds vochtig blijft. Ze vormen er uitgestrekte groepen van 2-3 meter hoge struiken. De oleander is een al-oude cultuurplant die reeds door de Romeinse schrijvers werd vernoemd. In oude kruidenboeken kon men terugvinden dat de planten omstreeks de 16de eeuw naar West-Europa is overgebracht.

Bloemen:

De bloemen hebben een trechtervormige kroon met een vijfdelige zoom die in de knop gedraaid is. Oleanders kunnen bloeien van de lente tot de herfst. De bloemen geuren maar de intensiteit van de geur verschilt van ras tot ras. Nerium oleander bloeit met enkelvoudige bloemen in tinten van rood, roze, geel, oranje of wit. Bij de wilde vorm zijn de bloemen tot 3 cm groot.
Er zijn ook gekweekte cultivars op kleur verkrijgbaar en met min of meer gevulde bloemen. Vaak beschouwd men toch de enkelvoudig bloemende soorten tot de betere omdat ze een rijkere bloei geven.

Vruchten: de vrucht is een langwerpige, behaarde kokervrucht.

Algemene verzorging:

De oleander is geen te moeilijk te verzorgen plant. Men zet de planten tussen mei en oktober buiten op een warme en beschutte plaats. De plek moet zo zonnig en zo warm mogelijk zijn. Oleander heeft warmte en zon nodig voor de aanleg van zijn bloemknoppen. Tijdens regenachtige en koele zomers zal de oleander niet tot bloei komen.
Verder heeft de oleander een grote behoefte aan voedingstoffen tijdens de groeiperiode. Geef regelmatig een vloeibare meststof.

Water geven:

De oleander mag nooit droog komen te staan, dwz. de potkluit mag niet droog komen. Vooral tijdens de zomermaanden is het waterverbruik hoog en zal je bijna dagelijks moeten gieten. Tijdens aanhoudende hitte kan je de pot in een bak met water zetten of op een schaal met water.
Gebruik alleen zacht ONTHARD water (regenwater).
Van mei tot augustus wekelijks bemesten.

Verpotten in het voorjaar:

Verpotten kan bij het naar buiten brengen in het voorjaar: kies indien nodig een kuip of pot die maar 1 maat groter is dan de vorige, zodat er tussen potwand en wortelkluit nieuwe aarde kan worden bijgevuld.
De beste methode is de bestaande wortelkluit zodanig te snoeien dat er tussen de bestaande potwand en wortelkluit nieuwe aarde kan worden bijgevuld.
Een goed potmengsel is bijvoorbeeld 60 / potgrond + 30 % klei of leem + 10 % scherp zand. Voeg daar nog wat organische meststof aan toe zoals beendermeel.

Overwintering:

Groenblijvende kuipplant, dus licht en koel overwinteren bij een maximum temperatuur van 4-8 ° C. Nooit overwinteren boven 10 ° C voor de bloei!
Wie de planten te donker of te warm overwinterd zal vaak geplaagd worden met dierlijke parasieten.

Buiten brengen:

Na de IJsheiligen (12-15 mei) kan je de oleander terug naar buiten te brengen. Het kan daarbij nuttig zijn deze prachtige planten, na een langdurige winter, te voorzien van wat nieuwe potgrond en een eerste bemesting. Let erop de plant voldoende te acclimatiseren vooraleer ze buiten te brengen in de tuin, op het terras of op het balkon.

Giftig:

Alle plantendelen zijn bij inname giftig. Ook het Oleanderhout en het water, waarin bloemen en bladeren gevallen zijn, zijn dus giftig. De plantendelen bevatten glucosiden met een werking als van digitaline. Vergiftigingsverschijnselen zijn maag-, darmontstekingen, braken, buikloop, hartzwakte.
Risicogroep: bij de mens kan één blad voor een kind al dodelijk zijn. Dezelfde vergiftigingsverschijnselen komen ook bij dieren voor.
Mogelijke verwarring : verwissel de bladeren niet met de laurierbladeren van Laurus nobilis.
Haal zeer snel medische hulp.


Vermeerdering:

Neem kopstekken in het voorjaar of in de zomer en plaats die in een glas water. Afhankelijk van de cultivar kan de wortelvormig enkele weken duren.


Ziekten en plagen:

Bacteriekanker:

Bladeren en/of stengels worden bruin. Je kan terugsnoeien tot op de gezonde delen maar meestal is hiertegen niets te beginnen. Pech gehad dan. Haal een nieuw exemplaar.

Schimmel:


Roetdauw:

Zwarte poeder op de bladeren. Bestrijdt tijdig de luizen dan vermijd je deze zwarte vlekken. Afwassen met een sponsje in een oplossing van water en bruine zeep. Goed naspoelen!

Dopluis, groene luis, schildluis:

Wie de planten te donker of te warm (10° C of meer) overwinterd zal vaak geplaagd worden met dierlijke parasieten.

Geen of onvoldoende bloei:

1) Oleander heeft warmte en zon nodig voor de aanleg van zijn bloemknoppen. En daar knijpt in onze regio vaak het schoentje met een teleurstellende bloei tot gevolg. Hebben we een warme, zonnige zomer dan zal de oleander ook hier de volgende lente uitbundig bloeien.
2) Een andere oorzaak van een slechte bloei is een te hoge overwinteringstemperatuur, die mag nooit boven de 10° C uitkomen.
3)Kies een enkelvoudig bloeiende soort i.p.v. een gevuldbloemige soort. Die laatste eisen nog meer warmte en zon om tot bloei te komen.

Teeltschema

nerium_oleander.jpg (123951 bytes)

Klik op plaatje voor vergrote weergave

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!