TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Ficus - MoraceaeHet Ficus geslacht is een geslacht met meer dan 800 soorten tropische, bij ons niet-winterharde, bladverliezende en groenblijvende bomen en heesters, alsook kruipende en klimplanten. Een klein aantal Ficussen staan voornamelijk bekend als huiskamerplant zoals de F. elastica en de F. benjamina ‘Variegata’ . Tot het geslacht behoren ook de sierlijke rubberbomen en de vijgenboom waarvan de vruchten eetbaar zijn. De vijg is een schijnvrucht waarin zich de vrouwelijke en mannelijke bloemen bevonden. De vruchten komen bij ons moeilijk tot rijping. Vele Ficus-soorten zijn bekend als kamerplanten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplant of fruitgewas
Ficus carica - vijgen, vijgeboom
 

Naam: Ficus carica

Nederlandse naam: vijgeboom, echte-, gewone-

Familie: Moraceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: -

Bloemkleur:

Hoogte min-max: -

Bladeren: decoratieve grote, gelobde bladeren
 

Ficus carica - vijgen, vijgeboom

Informatie, teelt:

 De vijgenboom is afkomstig uit Klein-Aziė, Noordwest-India en het Middellandse-Zeegebied (Midden- en Zuid-Italiė en Griekenland), waar de soort al sinds de oudheid wordt gebruikt en aangeplant. Sindsdien heeft de vijg zich in vrijwel alle tropische en subtropische gebieden verspreid. Het vijgenblad is tegenoverstaand, diep 3- 5-lobbig getand. De bloemen staan dicht opeen aan de binnenkant van de peervormige, vlezige bloeiwijze die van boven van een kleine opening is voorzien, de latere vijg. Ze zijn pas zichtbaar als men de vijg opent.

Alle plantendelen bevatten een etsend melksap, behalve de vruchten. De rijpe vruchten variėren van donker purperrood, geelachtig of bijna wit en van 4 tot 8 cm lengte. De cultuurvariėteiten bezitten alleen vrouwelijke bloemen. De vruchtontwikkeling vindt ook zonder bestuiving plaats (= parthenocarpie). Alleen Smyrna-vijgen zijn aangewezen op het stuifmeel van de wilde vijgenboom.

Standplaats :

De beste planttijd is het voorjaar. Men knipt na het planten de scheuten tot 3 ą 4 ogen in. De vijg vraagt een voedzame en warme standplaats (op het zuiden), liefst in een niet te natte grond, die wel vochthoudend is. pH licht alkalisch (5,5 - 6,5 ). In de zomer veel water geven en een bijbemesting in de vorm van vloeimest (oude koemest verdund met wat water bijv.).

De vijg geeft de voorkeur aan warmte en een vruchtbare bodem met voldoende vocht. Maar de vijg doet het ook goed op zware klei- en zandgronden. Oudere vijgen kunnen ook goed tegen droogte. De vijg prefereert een plaats in de volle zon, maar kan ook in halfschaduw goed groeien. Het beste is om de grond goed te mulchen met organisch materiaal. In een goed bemeste grond zal de vijg zijn ware groeikracht tonen. Ondanks de snelle groei gaat dit niet ten koste van de opbrengst en de kwaliteit daarvan. Om de vijg in toom te houden is het raadzaam de plant zo min mogelijk te bemesten. In Nederland en Belgiė wordt aangeraden de vijg beschut en tegen een warme zuid- of westen-muur te plaatsen.


Gebruik:

De vijgenboom kan aangewend worden als sierplant, fruitplant, kamerplant of kuipplant.

Oogsten :

In mei verschijnen de bloemen omgeven door de groene bloembodem, die uitgroeit tot de uiteindelijke violetbruine, rijpe vijg. Dit kan zonder bestuiving gebeuren !!! In september-oktober kan geoogst worden.

Winterbehandeling :

Vijgen zijn vorstgevoelig en moeten daarom “s winters worden afgedekt.
De vijg verdraagt wel wat VORST, en daarom kweek je hem best niet als boomvorm.

Een leiboom (waaiervorm) tegen een schutting, muur of gevel kan in de winter door stro bedekt, met plastic folie (met verluchting) tegen vorstschade beschermd worden.

Een andere bron vermeld :

Bij bescherming met dennetakken of rietmatten (de plant volledig ermee beschermen (afschermen), overleven de vijgen zelfs temperaturen van -20 °C.
Men kan ook de vijg als een struikvorm in een kuip kweken. Deze wordt dan behandeld zoals andere kuipplanten.

Kort gezegd, haal je struik voor de winter binnen en zet hem op een LICHTE, niet te warme, vorstvrije plaats. Is de vijg wat jaren oud, dan kan het geen kwaad dat de takken invriezen. Ze worden dan wel flink ingesnoeid.
“s Winters de grond aan de voet van de vijg bedekken met compost of stalmest.

Rassen :

In het gebied waar de vijg wordt verbouwd bestaan een 600-tal rassen. De Smyra-typen zijn bij ons niet aan te bevelen omdat ze zonder bestuiving geen vruchten vormen.

Geschikt voor fruit zijn bijvoorbeeld :

“Adriatic“
“Dotato“
“Fraga“
“Goutte d“Or“ met lekkere, zoete vruchten
“Mission“ (Adria-type)©

Als kuipplant zijn geschikt:

“Brown“ Turkey“ met bronskleurige bladeren


Ziekten en Plagen :

* In de winter, wanneer de vijg is ingepakt, kunnen door een muizenplaag alle vruchtjes van de boom worden gegeten, hetgeen kan worden voorkomen door een goede muizenbestrijding.

* gevoelig voor spint

* gele vlekken op de randen van de onderste bladeren is en signaal dat de plant te natte en koude voeten heeft.

Vermeerdering:

Het is best zomerstekken te kiezen van reeds vruchtdragende exemplaren. Wanneer je op reis bent aan de Middellandse Zee. Neem uitgerijpte, jonge scheuten van zo“n 20 cm lang. Plaats de stek in een vochtig mengsel van zand en aarde en op een lichte plaats bij een temperatuur van 20 ° C. Probeer de luchtverdamping te beperken door plastic over de stekken heen aan te brengen. Na enige weken de bewortelde stek overpotten in en tufmengsel waar je 1/3 deel klei aan toevoegt.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!