TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Allamanda - ApocynaceaeAllamanda is een geslacht uit tropisch Amerika met een tiental soorten slingerplanten en struiken, voornamelijk afkomstig uit Brazilië, waarvan enkele in warme klimaten veel worden aangeplant om hun kleurige bloemtrompetten, meestal zijn deze felgeel of violetkleurig Het geslacht is genoemd naar de Zwitserse botanicus Allamand. De gladde stengels zijn bezet met glanzende bladeren. De klimmende soorten behoren in de tropen tot de populairste sierplanten en zijn daar ideaal voor de bekleding van muren en schuttingen. Ze bloeien daar het grootste deel van het jaar onafgebroken. Bij ons laten de planten meestal hun blad vallen. Allamanda is ondermeer verwant aan de Oleander. In de Braziliaanse regenwouden groeit hij als een meterslange, rankende plant.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten, klimplant
Allamanda schottii - gouden trompet
 

Naam: Allamanda schottii

Nederlandse naam: gouden trompet

Familie: Apocynaceae

Andere gebruikte benamingen: (Allamanda nerifolia)

Bloeitijd: 5-12

Bloemkleur: goudgeel

Hoogte min-max: 2-2.5

Bladeren: glanzend

Allamanda schottii - gouden trompet

Informatie, teelt:

Allamanda schottii is de enige laagblijvende struik van dit geslacht met een opgaande groei tot een kleine 2 m hoog en breed met een glanzend groen blad. De goudgele trompetbloemen zijn soms voorzien van oranjekleurige strepen die in de herfst soms gevolgd worden door grote, glimmende zaadpeulen. De individuele bloemen blijven weliswaar niet lang goed, maar er verschijnen steeds weer nieuwe.

Standplaats

In ons klimaat enkel als tropische klimmende kuipplant te houden. In het voorjaar vanaf half mei kunnen de planten naar buiten gebracht worden. Kies een zeer lichte en beschutte plek waar de planten beschermd staan tegen de felste zon. Graaf de pot in de bodem. Geef ze in de zomer ruim ontkalkt water en geef wekelijks wat vloeibare mest. Sproei de planten regelmatig eens nat met regenwater.
Vanaf half oktober de planten naar binnen brengen naar een vorstvrije standplaats. Minder gieten, gebruik lauwwarm en ontkalkt water. Zeer licht overwinteren bij 18° C bij een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit laatste is niet zo evident en maakt van Allamanda een moeilijk lang te houden kuip-en of kamerplant.

Onderhoud

Vaak zijn de planten in de kwekerij met groei remmende stoffen behandeld. Die zijn echter na enkele maanden niet meer werkzaam en dan beginnen de scheuten flink door te groeien. Wordt de plant te groot, dan kan men hem flink terugsnoeien. Verpotten doe je in het voorjaar net voor het naar buiten brengen (mei). Gebruik een mengsel van 1/4 deel scherp zand, 1/4 deel zure potgrond zonder kalk, 1/4 deel klei en 1/4 deel kleigrond


Vermeerdering door stekken. Zet de stekken op bij 25° C voor een snelle beworteling.

Ziekten en plagen:

- gevoelig voor bladmijten die het blad doen misvormen, witte vlieg, spint en wol- en schildluizen
- droge lucht is nefast voor deze planten, zorg altijd voor een hoge relatieve vochtigheid.
- massale bladval treedt op bij gebrek aan licht of te lage temperaturen

VERZORGING

Deze kamerplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant kan je best matig warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 10-16° C  (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid van boven de 60% (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368) Deze kamerplant verlangt een speciaal potgrondmengsel (zie bij de plantenbeschrijving voor meer details) (bron Herwig Kamerplantenencyclopedie - ISBN 9021003368)

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)
 

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat geurende plantendelen

deze plant bevat giftige plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant moet gesteund worden

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA):

11-12

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!