TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Buddleja auriculata - vlinderstruik

 

Naam: Buddleja auriculata

Nederlandse naam: vlinderstruik

Familie: Buddlejaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 12-3

Bloemkleur: roomkleurig

Hoogte 3-3.5 m

Bladeren: donkergroen, glanzend

Buddleja auriculata - vlinderstruik

Informatie, teelt: 

Buddleja auriculata is ťťn van de mooiste vlinderstruiken voor de oranjerie, kas of serre en is afkomstig uit Zuid-Afrika waar hij algemeen verspreid is in de Kaap provincie. Daar bloeit hij tussen juni en augustus. De planten hebben eigenaardige klimneigingen en naar beneden hangende takpunten. Bloeit gedurende de winter tot in het voorjaar met zoet geurende trossen van roomkleurige bloemen. Die bloemen zijn maar de helft zo groot als bij Buddleja asiatica, maar wel breder. De bladeren zijn korter en donkergroen, glanzend, en bij een normale vorstvrije overwintering als kuipplant, wintergroen. De bovenzijde van het blad is voorzien van diepe nerven en aan de onderzijde zijn ze viltig.

Geur:

De bloemen ruiken heerlijk fruitig en zoet en is meer geraffineerd dan de honinggeur bij de Buddleja davidii cultivars.

Gebruik:

Goed te gebruiken in de volle grond van de kas of als kuipplant die je tijdens de zomer kan buitenzetten. Kan ook buiten aangeplant worden tegen een zuiderse muur mits voldoende bescherming tijdens de winterperiode.

Overwinteringstemperatuur minimum 5 į Celsisus.

Vermeerderen door stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!