TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Phormium - PhormiaceaePhormium is een groenblijvende plant met zwaardvormige bladeren die bij ons vooral als kuipplant gehouden wordt. De twee soorten van dit geslacht zijn inheems in Nieuw-Zeeland. Deze in pollen groeiende planten hebben harde, zwaardvormige bladeren die in 2 rijen staan en vlezige, vezelige wortels. De bloemen ontluien in rechtopstaande pluimen aan een bladerloze bloemsteel. De drietallige bloemen hebben een ongelede kelk en kroon. De bloembekleedsels zijn alleen aan de basis tot een cirkelvormige buis vergroeid. De 3 buitenste kelkbladen staan rechtop, de binnenste staan vaak iets af aan de punt. De grote bloemen zijn meestal vaalbruin of geel. De bladvezels behoren tot de sterkste uit het plantenrijk en worden onder ander verwerkt tot touw, zeildoek enz. Vanwege hun resistentie tegen zeewater, gebruikte men ze vroeger voor touw en grof weefsel. De zeer bitter smakende wortels werden in Nieuw-Zeeland ook als medicijn tegen scheurbuik en syfilis gebruikt. De beide soorten P. colensei en P. tenax worden in het Middellandse-Zeegebied als sierplant gekweekt. Ze zijn met hun reusachtige bladeren bijzonder indrukwekkend. In de meer noordelijke gebieden zijn Phormium statige en robuuste kuipplanten. Ze gedijen het best in volle zon, maar ook eventueel in de halfschaduw. ´s Zomers wordt veel water en wekelijks meststof gegeven. De planten overwinteren bij 4 tot 10 graden boven nul. Hoogte: 1- 3 m . Bloeitijd: juli-augustus. Vermeerdering: door zaaien of delen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuip- en terrasplanten
Phormium ´Dazzler´ - Nieuwzeelands vlas

Naam:  Phormium ´Dazzler´

Nederlandse naam: Nieuwzeelands vlas

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur:

Hoogte min-max: 1-3

Bladeren: geel en zalmaroanje of oranjerood

Foto van Phormium ´Dazzler´, Nederlands: Nieuwzeelands vlas, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Kuip- en terrasplanten

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Phormium ´Dazzler´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Heeft rood blad met een paarse rand. Een cultivar van W.B. Brockie omstreeks 1940 met een opvallend helder gekleurd blad.

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant is vorstgevoelig

  • deze plant is wintergroen (groenblijvend)

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • Zone (USDA): 8-11


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!