TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Camellia - TheaceaeDe Camelia is een groenblijvende struik die bij ons vooral als kamer- en kuipplant gehouden wordt. Enkele winterharde soorten komen ook in aanmerking voor de tuin. Het is een van de populairste bloeiende struiken en telt talloze wonderschone tuinvormen. De meeste van deze duizenden cultivars worden tegenwoordig als nakomelingen beschouwd van een enkele soort, Camellia japonica, die begin 18e eeuw vanuit China naar Europa is gekomen. Hoeveel rassen er wel van dit Oost-Aziatische geslacht over de hele wereld bestaan, valt moeilijk te schatten. Experts gaan er van uit dat het er meer dan 10.000 zijn. Er zijn vnl. witte, rode en roze kleuren in de handel, afgezien van een klein groepje Chinese en Vietnamese soorten met bleekgele tot bronsgele bloemen. Deze zijn pas na 1970 in de tuin geïntroduceerd en voedden de hoop cultivars met gele bloemen te kunnen kweken. De ontdekking in China van een gele Camelia sloeg bij de vaklui in als een bom (Camellia chrysantha). In de VS probeert men deze soort uit weefselcultuur verder te kweken. Het is een zeer traag groeiende plant. De komvormige bloemen zijn zeer variërend van kleur. Zo kunnen ze rood, roze, wit of tweekleurig zijn. Ze variëren ook in bloemgrootte (van 5 tot 17 cm) en in de bloemvorm. Dit kan gaan van enkele bloemen met veel meeldraden in het hart, halfdubbele bloemen (ook wel halfgevulde bloemen genoemd) tot dubbel of gevulde bloemen met elkaar dakpansgewijs overlappende kroonbladeren. Zowel de kroonbladeren als de meeldraden zijn aan de basis met elkaar vergroeid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Camellia japonica - camelia, theeplant

 

Naam: Camellia japonica

Nederlandse naam: camelia, thee plant

Familie: Theaceae

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 4-9

Bloemkleur: rood, wit, roos

Hoogte min-max: 3-3

Bladeren: wintergroen, blinkend

Camellia japonica - camelia, theeplant

 

Informatie, teelt:

De wilde vormen van deze camelia“s zijn in hun natuurlijke milieu in Japan, Korea en China kleine schriele bomen van 5-10 meter hoog, gewoonlijk niet rode, enigszins trechtervormige, slechts 5-10 cm grote bloemen met 5 kroonbladen. In Japan groeit de typerende vorm, Camellia japonica subsp. japonica, in het struikgewas langs de zuidelijke kustlijn. De selectie van begerenswaardige tuinvormen van begon minstens 300 jaar geleden in China en Japan. De Chinezen kozen voor gevulde bloemen, de Japanners voor enkele. Na de Europese introductie rond 1745 werden steeds meer van deze cultivars geļmporteerd. Bij deze gelegenheid werden ze meestal omgedoopt met Latijnse benamingen.
Vanaf het begin van de 19e eeuw werden er ook in Europa tal van nieuwe cultivars gekweekt. Men ontdekte dat nieuwe bloemtypen zowel via zaad als via sporten (vegetatieve mutaties) verkregen konden worden. Einde 19e, begin 20e eeuw waren er duizenden nieuwe cultivars gekweekt en niet alleen in Europa. In de periode tussen beide wereldoorlogen raakte de camelia enigszins uit de mode, maar na 1950 keerden ze sterk terug en de meeste bekende cultivars van nu stammen uit die tijd en later.

Camellia japonica kan je aankopen op kleur: wit, rood, roos

Winterhardheid:

Camellia japonica “s zijn in tuinen in Nederland en Belgiė over het algemeen niet winterhard. De laatste jaren hebben kwekers er zich op toegelegd steeds winterhardere cultivars te kweken. Een beperkt aantal cultivars van Camellia japonica zijn voldoende winterhard om buiten op een beschutte plaats in de volle grond te planten. Wil je weinig risico nemen, en toch Camellia buiten houden, gebruik hem dan als kuipplant. Haal hem “s winters binnen zodra de temperaturen beneden -10 graden zakken.

Water:

Het is vooral nodig de potkluit gelijkmatig vochtig te houden. Het best giet U met onthard water, de plant heeft immers een hekel aan kalk. Camellias komen in het wild voor in het zelfde gebied waar ook Azalea“s gedijen.

Voeding:

Tijdens de groei geeft U iedere twee weken kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) ligt om en bij de waarde 5 (zuur dus). Dat betekend dat met zuurwerkende meststof moet bemest worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur moet toegevoegd worden, vooral als het gewoon leidingswater betreft. Aanzuren kan met eender welk anorganisch zuur gebeuren. Wij gebruiken het meest salpeterzuur (HNO3) of zwavelzuur (H2SO4) waarvan natuurlijk eerst een verdunde oplossing wordt aangemaakt. Maar wanneer de knoppen gevormd zijn niet meer bijbemesten, de kans is immers dan zeer groot dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen er af duwen.

Verpotten:

De Camellia zo min mogelijk verpotten. Het is beter iets vaker te voeden of eens per jaar de bovengrond te verversen met een humus en goed doorlatend mengsel.

Vermeerdering:

Vooral door kopstek. Deze kopstek kan best 3 bladeren of ogen bezitten. De gepaste tijd om dit te doen is in januari of augustus. Groeimiddel gebruiken is aan te raden. De bodemwarmte moet tussen 18 en 22 graden Celsius liggen. Neem als steksubstraat een turf-zandmengsel. Een goede beworteling kan bekomen worden door een deel van de bast van de stek weg te nemen om zo een groter wond oppervlak te hebben.

Ziekten en plagen:

De Camellia zeer gevoelig aan: schild-, blad- en wolluis. Ook knopval komt dikwijls voor bij Camellia“s die zowel binnen als buiten staan. Voorkom dit verschijnsel door de grond regelmatig vochtig te houden. Doch zorg er ook voor dat de grond echter niet te nat is. Het kan geen kwaad de bladeren eens te besproeien. Bedek af en toe de grond eens met oude compost. Voor meer details zie de tuindokter.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

deze plant bevat geurende plantendelen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA): 5-10

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!