TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Cycas - CycadaceaeCycas is een geslacht van meer dan 60 oeroude palmsoorten die voorkomen in Australië, Zuidoost-Azië, Madagaskar en Oost-Afrika. Het zijn palmachtige planten met geveerde bladeren die uit de top groeien van de dikke, zetmeelhoudende stam. Het zijn tweehuizige planten die bijzonder langzaam groeien. Daardoor zijn erg grote exemplaren erg in trek maar wel goed prijzig.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Cycas revoluta - cycaspalm, varenpalm

 

Naam: Cycas revoluta

Nederlandse naam: cycaspalm, varenpalm

Familie: Cycadaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: -

Bloemkleur: witgelig

Hoogte: 3

Bladeren: fijngeveerd en donkergroen

 

Cycas revoluta - cycaspalm, varenpalm

Informatie, teelt: 

De Cycas revoluta varen is een echte oerplant, hij kwam al 130 miljoen jaar geleden voor. Deze soort is afkomstig uit Oost-AziŽ en is in het Middellandse-Zeegebied vaak in de volle grond uitgeplant omdat hij bestand is tegen lichte vorst. Bij ons geschikt voor kuipcultuur maar de planten zijn wel prijzig. 

Oudere exemplaren kunnen een stamhoogte van 3 m bereiken met bladeren tot 2 m lang. Het blad is fijn geveerd en donkergroen. In de natuur bloeit de cycaspalm, maar in je kamer bijna nooit. De bladeren ontrollen zich van de basis naar de top (als bij varens). 

Volwassen bladeren werden vroeger veel als graftak gebruikt omdat ze zelfs bij grote hitte, nauwelijks verwelken. Dit komt omdat de huidmondjes diep in het blad verzonken liggen, het blad bekleed is met een waterdichte huid.

Verzorging:

Varenpalm houdt van een lichte, zonnige plek, maar geen direct fel zonlicht. Wees niet te scheutig met water geven en bemesten. Een ideale plaats is een licht beschut en luchtig plekje op het terras. Wanneer het in de zomer warmer wordt, wordt een sproeibeurt geapprecieerd. Over het algemeen is de cycaspalm tevreden met een matige watergifte. Enkel wanneer nieuwe bladeren worden gevormd is de behoefte aan water en bemesting groter. Geef dan wat meer (om de 10 dagen). Af en toe de bladeren van het stof verwijderen.

Verpotten:

Om de 2 tot 3 jaar verpotten. Oudere planten vormen een soort wortelknobbeltjes die je NOOIT mag verwijderen. Als potgrondmengsel gebruik je normale potgrond gemengd met gelijke delen (1:1:1) kleigrond en bladgrond, aangevuld met wat oude koemest.

Overwintering:

In de winter op een koele plaats zetten bij 12-15 į C.

Vermeerdering:

Door zaaien maar is moeilijk. Meestal is dat rijp, geÔmporteerd zaad. Direct uitzaaien bij een bodemtemperatuur van 25-30į C. De kieming kan enkele maanden duren. De zaden kiemen beter als ze 2 dagen in lauw water zijn voorgeweekt.

Ziekten en plagen:

Schildluizen kunnen een ware plaag vormen.

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!