TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Abutilon - MalvaceaeAbutilon is verwant aan het kaasjeskruid dat men kent als vaste plant. Door zijn rijke en langdurige bloei heeft Abutilon vele harten veroverd. In 1998 werd Abutilon verkozen tot Kuipplant van het jaar. In de tropische gebieden komen zo´n 150 soorten voor, slechts weinigen ervan zijn in cultuur gebracht. Abutilon heeft grote, zijdeachtige bladeren en klokvormige bloemen in felle kleuren, aangepast voor het lokken van kolibries. Opvallend zijn de vele prachtig geaderde bloemen!
Soms zijn de bloemen hangend aan zwakke steeltjes maar de meeste soorten hebben open bloemen lijkend op Hibiscus. Deze rechtopgroeiende tot klimmende plant is geschikt voor kamers en balkon. De meest gebruikte Abutilons (voor kuipplanten) stammen af van de Abutilon darwinii en de Abutilon pictum. Daarnaast wordt op dit moment ook de Abutilon megabotanicum als kuipplant gebruikt.
De Abutilon hybriden zijn er in bijna alle kleuren te krijgen geel, roze, rood, paars, wit, oranje, lila.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Abutilon megapotanicum 'Big Bell'

 

Naam: Abutilon megapotamicum 'Big Bell'

Nederlandse naam: abutilon

Familie: Malvaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 5-9

Hoogte: 2

Bloemkleur: rood met geel

Bladeren: grotere bladeren dan de soort

 

 

Abutilon is verkozen tot 
kuipplant 
van het jaar 2002!!!

 

 

Informatie, teelt: 

De Abutilon megabotanicum 'Big Bell' is een selectie uit de Abutilon megabotanicum met grotere bladeren en bloemen. Deze plant die door zijn lange ranken ook makkelijk langs een vorm geleid kan worden krijgt rood met gele hangende bloemen. Door zijn horizontale groeiwijze kan hij ook erg goed als hangplant gebruikt worden (hanging basket).

Verzorging:

Geeft ze een zonnige standplaats, bij te veel schaduw heeft u minder bloemen. Wel tegen al te felle zon beschermen. Op een lichte standsplaats vormen de Abutilon's bloemen tot in de herfst. Tijdens het groeiseizoen van mei tot september ťťnmaal per week bemesten en rijkelijk gieten.
Zet een Abutilon nooit op een winderige plaats, hoe beschutter hoe beter want de bladeren zijn teer en gevoelig voor wind.

Buiten brengen:

In het voorjaar na de IJsheiligen (12-15 mei) kunnen we deze kuipplanten terug naar buiten te brengen. Het kan daarbij nuttig zijn deze prachtige planten, na een langdurige winter, te voorzien van wat nieuwe potgrond en een eerste bemesting. Let erop de kuipplanten voldoende te acclimatiseren voor aleer ze buiten te brengen in de tuin, op het terras of op het balkon.

Overwinteren:

Vanaf eind september reeds binnenhalen.
Licht of donker overwinteren bij een temperatuur van 6-12 į C. Bij overwintering in een warme, lichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de kans op een spintplaag zeer groot. Gedurende de overwinteringsperiode (oktober-april) zeer spaarzaam gieten en natuurlijk niet meer bemesten.

Verpotten:

Jonge planten worden elk voorjaar verpot in normale potgrond. Oudere planten om de 3-4 jaar verpotten. Kies een pot die eerder te klein is. Abutilons bloeien beter als de pot wat krap is.

Vermeerderen:

Door stekken (soorten met gevlekte bladeren kunnen alleen door stekken worden vermenigvuldigd) in het voorjaar. Je kan stekken nemen van gesnoeide scheuten bij het intoppen van de planten.

Ziekten en plagen:

SPINT

Bij overwintering in een warme, lichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de kans op een spintplaag zeer groot. Abutilon's geeft men een koele standplaats.

WITTE VLIEG - SCHILDLUIS

Als kuipplant wordt Abutilon ook vaak het slachtoffer van de witte vlieg en schildluis. Voor wat is afgevallen zal echter spoedig nieuwe groei in de plaats komen.

BLADVAL

Plotselinge temperatuurschommelingen kan er de oorzaak van zijn, dat de abutilon bloemen en bladeren laat vallen.

TE WEINIG BLOEMEN

Geef de abutilon een zonnigere standplaats.

RUPSEN

Teeltschema

abutilon_megapotanicum_bigbell.jpg (107659 bytes)

Klik op plaatje voor vergrote weergave

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!