TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Abutilon - MalvaceaeAbutilon is verwant aan het kaasjeskruid dat men kent als vaste plant. Door zijn rijke en langdurige bloei heeft Abutilon vele harten veroverd. In 1998 werd Abutilon verkozen tot Kuipplant van het jaar. In de tropische gebieden komen zo´n 150 soorten voor, slechts weinigen ervan zijn in cultuur gebracht. Abutilon heeft grote, zijdeachtige bladeren en klokvormige bloemen in felle kleuren, aangepast voor het lokken van kolibries. Opvallend zijn de vele prachtig geaderde bloemen!
Soms zijn de bloemen hangend aan zwakke steeltjes maar de meeste soorten hebben open bloemen lijkend op Hibiscus. Deze rechtopgroeiende tot klimmende plant is geschikt voor kamers en balkon. De meest gebruikte Abutilons (voor kuipplanten) stammen af van de Abutilon darwinii en de Abutilon pictum. Daarnaast wordt op dit moment ook de Abutilon megabotanicum als kuipplant gebruikt.
De Abutilon hybriden zijn er in bijna alle kleuren te krijgen geel, roze, rood, paars, wit, oranje, lila.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuip- en terrasplanten
Abutilon ´Souvenir de Bonn´ - abutilon

Naam:  Abutilon ´Souvenir de Bonn´

Nederlandse naam: abutilon

Andere gebruikte benamingen:

Bloeitijd: 5-9

Bloemkleur: koraaloranje, geaderde, oranje

Hoogte min-max: 2-2

Bladeren: grote zijdeachtige gevlekte, bonte bladeren

Foto van Abutilon ´Souvenir de Bonn´, Nederlands: abutilon, (Synoniem  ) behorende tot de plantengroep Kuip- en terrasplanten

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Abutilon ´Souvenir de Bonn´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik buiten in de zomer in potten, bakken of terraskuipen 

Informatie, teelt:

Abutilon ´Souvenir de Bonn´ is een hybride die ontstaan is uit een kruising van Zuid-Amerikaanse soorten. Hij lijkt qua bladeren wat op Abutilon pictum ´Thompsonii´. De op lantaarntjes lijkende klokvormige bloemen zijn prachtig roodgeaderd koraaloranje tot oranje. Bladeren groot, zijdeachtig en opvallend bont gevlekt.

Verzorging:

Geeft ze een zonnige standplaats, bij te veel schaduw heeft u minder bloemen. Wel tegen al te felle zon beschermen. Op een lichte standsplaats vormen de Abutilon´s bloemen tot in de herfst. Tijdens het groeiseizoen van mei tot september éénmaal per week bemesten en rijkelijk gieten.
Zet een Abutilon nooit op een winderige plaats, hoe beschutter hoe beter want de bladeren zijn teer en gevoelig voor wind.

Buiten brengen:

In het voorjaar na de IJsheiligen (12-15 mei) kunnen we deze kuipplanten terug naar buiten te brengen. Het kan daarbij nuttig zijn deze prachtige planten, na een langdurige winter, te voorzien van wat nieuwe potgrond en een eerste bemesting. Let erop de kuipplanten voldoende te acclimatiseren voor aleer ze buiten te brengen in de tuin, op het terras of op het balkon.

Overwinteren:

Vanaf eind september reeds binnenhalen.
Licht of donker overwinteren bij een temperatuur van 6-12 ° C. Bij overwintering in een warme, lichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de kans op een spintplaag zeer groot. Gedurende de overwinteringsperiode (oktober-april) zeer spaarzaam gieten en natuurlijk niet meer bemesten.

Verpotten:

Jonge planten worden elk voorjaar verpot in normale potgrond. Oudere planten om de 3-4 jaar verpotten. Kies een pot die eerder te klein is. Abutilon´s bloeien beter als de pot wat krap is.

Vermeerderen:

Door stekken (soorten met gevlekte bladeren kunnen alleen door stekken worden vermenigvuldigd) in het voorjaar. Je kan stekken nemen van gesnoeide scheuten bij het intoppen van de planten.

Ziekten en plagen:

SPINT

Bij overwintering in een warme, lichte ruimte met een hoge luchtvochtigheid is de kans op een spintplaag zeer groot. Abutilon´s geeft men een koele standplaats.

WITTE VLIEG - SCHILDLUIS

Als kuipplant wordt Abutilon ook vaak het slachtoffer van de witte vlieg en schildluis. Voor wat is afgevallen zal echter spoedig nieuwe groei in de plaats komen.

BLADVAL

Plotselinge temperatuurschommelingen kan er de oorzaak van zijn, dat de abutilon bloemen en bladeren laat vallen.

TE WEINIG BLOEMEN

Geef de abutilon een zonnigere standplaats.

RUPSEN


Verzorging

VERZORGING

Deze kuipplant verlangt een zonnige en lichte standplaats, tijdens de dag echter (10.00-17.00u) kan je ze beter afschermen Deze kuipplant kan je best matig warm zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts niet zakken onder 10-16° C Deze kuipplant kan je best op en koele plaats zetten, de minimum nachttemperatuur mag in de zomer 's nachts zakken tot 3-10° C Deze kuipplant verlangt een matige vochtige potkluit: laat de potkluit tussen de gietbeurten door eens opdrogen Deze kuipplant verlangt een matige hoge luchtvochtigheid in de kamer, d.w.z. een relatieve vochtigheid tussen de 50 en 60% Deze kuipplant verlangt een normale universele kamerplantenpotgrond met een pH-waarde van 5.5 - 6.5

(hou je muis over het plaatje voor de verklaring van de gebruikte tekens)

 


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!