TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Clematis paniculata

 

Naam: Clematis paniculata

Nederlandse naam: Clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Hoogte: 10 m

Bloemkleur: wit met rozige punten, 10 cm

Bladeren: stijf, glanzend groen

 

Clematis paniculata

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 1

 

Informatie, teelt: 

Clematis paniculata is een robuuste, groenblijvende clematis uit Nieuw-Zeeland die bijna 10 m hoog klimt met een stam van bijna 10 cm dik. Het vrij stijve, glanzend groene blad bestaat uit 3 blaadjes. Van eind voorjaar tot begin zomer is hij getooid met geurende, witte bloemen tot 10 cm groot met gele meeldraden; vaak zijn de punten van de bloemen wat rozig paars. Ze worden in de herfst gevolgd door donzig vrachtpluis.


Clematis paniculata


Standplaats:

Het is een vorstgevoelige klimmer die ook ís winters zijn blad behoudt en komt daarom ook in aanmerking voor de kweek als kuipplant of in pot. Voorwaarde is een beschutte standplaats, bijvoorbeeld tegen een zuidermuur. In de winter buiten voldoende beschutten met bijvoorbeeld rietmatten.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- plant met geurende eigenschappen

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!