TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Agapanthus - AlliaceaeDe Agapanthus of Afrikaanse lelie is een mooie, en bovendien slechts bescheiden eisen stellende plant. Afkomstig uit Afrika en omstreeks 1700 in Europa ingevoerd. Veel soorten zijn groenblijvend. De naam is afgeleid van het Griekse agape en anthos, wat respectievelijk liefde en bloem betekenen. Het is een kruidachtige vaste plant met vlezige wortels. De bloeistengels worden gebruikt als snijbloem, terwijl de zaadhoofden vaak gebruikt worden in droogboeketten. De verzorging is eenvoudig : In de zomermaanden regelmatig gieten, bij veel zonneschijn in de schaduw plaatsen. De stelen zo nodig aanbinden, ze knakken makkelijk om. Niet te vaak verplanten, de plant lijdt eronder. De vlezige wortels beschadigen snel, doe het niet vaker dan om de 2 jaar. Vanaf augustus geleidelijk minder water geven. Agapanthus heeft nood aan voldoende voedingsstoffen. Wees daarom niet te zuinig met bemesten, want de plant gaat er alleen maar slechter van bloeien. De plant nooit te nat zetten, de wortels rotten gemakkelijk. Gele en rottende bladeren steeds verwijderen. Na de bloei de bloemstengels zo laag mogelijk afsnijden.
Overwintering: hoe koeler U de Agapanthus laat overwinteren, hoe minder water U hoeft te geven, en hoe beter hij de volgende zomer zal bloeien. Hoe warmer, hoe meer licht er nodig is. In de winter zoveel water geven dat de plant net niet uitdroogt. Koel bij 4-8 ° C, ander bronnen spreken van 1-5°C. Zorg voor een koele maar vorstvrije ruimte, ze moet niet eens zo licht zijn, e bladeren moeten echter wel behouden blijven. Lage temperaturen zijn belangrijk omdat ze voorwaarde zijn voor de verdere ontwikkeling van de bloemknoppen, die reeds in de winter worden gevormd.
 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuip- en terrasplanten
Agapanthus ´Albidus´ - Afrikaanse lelie

Naam:  Agapanthus ´Albidus´

Nederlandse naam: Afrikaanse lelie

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 8-9

Bloemkleur: wit

Hoogte min-max: 0.3-0.6

Bladeren: lelieachtig

Foto van Agapanthus ´Albidus´, Nederlands: Afrikaanse lelie, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Kuip- en terrasplanten

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Agapanthus ´Albidus´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

 

Informatie, teelt:

Ideale kuipplant voor op een zonnige plaats. In de winter afdekken

  • Standplaats lichtbehoefte: zon

  • deze plant is vorstgevoelig

  • deze plant is geschikt voor aanlevering van snijbloemen

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!