TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Camellia - TheaceaeDe Camelia is een groenblijvende struik die bij ons vooral als kamer- en kuipplant gehouden wordt. Enkele winterharde soorten komen ook in aanmerking voor de tuin. Het is een van de populairste bloeiende struiken en telt talloze wonderschone tuinvormen. De meeste van deze duizenden cultivars worden tegenwoordig als nakomelingen beschouwd van een enkele soort, Camellia japonica, die begin 18e eeuw vanuit China naar Europa is gekomen. Hoeveel rassen er wel van dit Oost-Aziatische geslacht over de hele wereld bestaan, valt moeilijk te schatten. Experts gaan er van uit dat het er meer dan 10.000 zijn. Er zijn vnl. witte, rode en roze kleuren in de handel, afgezien van een klein groepje Chinese en Vietnamese soorten met bleekgele tot bronsgele bloemen. Deze zijn pas na 1970 in de tuin geïntroduceerd en voedden de hoop cultivars met gele bloemen te kunnen kweken. De ontdekking in China van een gele Camelia sloeg bij de vaklui in als een bom (Camellia chrysantha). In de VS probeert men deze soort uit weefselcultuur verder te kweken. Het is een zeer traag groeiende plant. De komvormige bloemen zijn zeer variërend van kleur. Zo kunnen ze rood, roze, wit of tweekleurig zijn. Ze variëren ook in bloemgrootte (van 5 tot 17 cm) en in de bloemvorm. Dit kan gaan van enkele bloemen met veel meeldraden in het hart, halfdubbele bloemen (ook wel halfgevulde bloemen genoemd) tot dubbel of gevulde bloemen met elkaar dakpansgewijs overlappende kroonbladeren. Zowel de kroonbladeren als de meeldraden zijn aan de basis met elkaar vergroeid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Camellia japonica 'Guilio Nueeio' - camelia, theeplant

 

Naam: Camellia japonica 'Guilio Nueeio'

Nederlandse naam: camelia, thee plant

Familie: Theaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-9

Bloemkleur: koraalrood, halfgevuld

Hoogte: 3

Bladeren: wintergroen

Camellia japonica 'Guilio Nueeio' - camelia, theeplant

 

Informatie, teelt: 

Camellia japonica 'Guilio Nueeio' is in 1956 in de Verenigde Staten gewonnen door de Nuccio Nurceries te Altadena in CaliforniŽ. Het is en krachtige verticale groeier die wel wat snoeit behoeft om tot een goede gevulde plant te komen. Hij bloeit met zeer grote, halfgevulde vorm met zeer brede, onregelmatig koraalrood gevlekte kroonbladen en gele meeldraden.

Winterhardheid:

Camellia japonica 's zijn in tuinen in Nederland en BelgiŽ over het algemeen niet winterhard. De laatste jaren hebben kwekers er zich op toegelegd steeds winterhardere cultivars te kweken. Een beperkt aantal cultivars van Camellia japonica zijn voldoende winterhard om buiten op een beschutte plaats in de volle grond te planten. Wil je weinig risico nemen, en toch Camellia buiten houden, gebruik hem dan als kuipplant. Haal hem 's winters binnen zodra de temperaturen beneden -10 graden zakken.

Water:

Het is vooral nodig de potkluit gelijkmatig vochtig te houden. Het best giet U met onthard water, de plant heeft immers een hekel aan kalk. Camellias komen in het wild voor in het zelfde gebied waar ook Azalea's gedijen.

Voeding:

Tijdens de groei geeft U iedere twee weken kalkvrij voedsel. De optimale pH (zuurtegraad) ligt om en bij de waarde 5 (zuur dus). Dat betekend dat met zuurwerkende meststof moet bemest worden of dat er bij het gietwater een hoeveelheid zuur moet toegevoegd worden, vooral als het gewoon leidingwater betreft. Aanzuren kan met eender welk anorganisch zuur gebeuren. Wij gebruiken het meest salpeterzuur (HNO3) of zwavelzuur (H2SO4) waarvan natuurlijk eerst een verdunde oplossing wordt aangemaakt. Maar wanneer de knoppen gevormd zijn niet meer bijbemesten, de kans is immers dan zeer groot dat de nieuw gevormde scheuten de knoppen er af duwen.

Verpotten:

De Camellia zo min mogelijk verpotten. Het is beter iets vaker te voeden of eens per jaar de bovengrond te verversen met een humus en goed doorlatend mengsel.

Vermeerdering:

Vooral door kopstek. Deze kopstek kan best 3 bladeren of ogen bezitten. De gepaste tijd om dit te doen is in januari of augustus. Groeimiddel gebruiken is aan te raden. De bodemwarmte moet tussen 18 en 22 graden Celsius liggen. Neem als steksubstraat een turf-zandmengsel. Een goede beworteling kan bekomen worden door een deel van de bast van de stek weg te nemen om zo een groter wond oppervlak te hebben.

Ziekten en plagen:

De Camellia zeer gevoelig aan: schild-, blad- en wolluis. Ook knopval komt dikwijls voor bij Camellia's die zowel binnen als buiten staan. Voorkom dit verschijnsel door de grond regelmatig vochtig te houden. Doch zorg er ook voor dat de grond echter niet te nat is. Het kan geen kwaad de bladeren eens te besproeien. Bedek af en toe de grond eens met oude compost. Voor meer details zie de tuindokter op http://www.tuinkrant.com/tuindokter/index.html 

Standplaats lichtbehoefte

halfschaduw

Zone (USDA):

5-10

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant wenst absoluut GEEN kalk

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

- deze plant vraagt of gedijt goed bij een hoge luchtvochtigheid

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!