TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Camellia - TheaceaeDe Camelia is een groenblijvende struik die bij ons vooral als kamer- en kuipplant gehouden wordt. Enkele winterharde soorten komen ook in aanmerking voor de tuin. Het is een van de populairste bloeiende struiken en telt talloze wonderschone tuinvormen. De meeste van deze duizenden cultivars worden tegenwoordig als nakomelingen beschouwd van een enkele soort, Camellia japonica, die begin 18e eeuw vanuit China naar Europa is gekomen. Hoeveel rassen er wel van dit Oost-Aziatische geslacht over de hele wereld bestaan, valt moeilijk te schatten. Experts gaan er van uit dat het er meer dan 10.000 zijn. Er zijn vnl. witte, rode en roze kleuren in de handel, afgezien van een klein groepje Chinese en Vietnamese soorten met bleekgele tot bronsgele bloemen. Deze zijn pas na 1970 in de tuin geïntroduceerd en voedden de hoop cultivars met gele bloemen te kunnen kweken. De ontdekking in China van een gele Camelia sloeg bij de vaklui in als een bom (Camellia chrysantha). In de VS probeert men deze soort uit weefselcultuur verder te kweken. Het is een zeer traag groeiende plant. De komvormige bloemen zijn zeer variërend van kleur. Zo kunnen ze rood, roze, wit of tweekleurig zijn. Ze variëren ook in bloemgrootte (van 5 tot 17 cm) en in de bloemvorm. Dit kan gaan van enkele bloemen met veel meeldraden in het hart, halfdubbele bloemen (ook wel halfgevulde bloemen genoemd) tot dubbel of gevulde bloemen met elkaar dakpansgewijs overlappende kroonbladeren. Zowel de kroonbladeren als de meeldraden zijn aan de basis met elkaar vergroeid.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuip- en terrasplanten
Camellia japonica (op stam) - Japanse camelia, thee plant

Naam:  Camellia japonica (op stam)

Nederlandse naam: Japanse camelia, thee plant

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-9

Bloemkleur: rood, wit, roos

Hoogte min-max: 3-3

Bladeren: wintergroen, blinkend

Foto van Camellia japonica (op stam), Nederlands: Japanse camelia, thee plant, (Synoniem ()) behorende tot de plantengroep Kuip- en terrasplanten

Zoek FOTO op Google

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Camellia japonica (op stam) Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

De wilde vormen van deze camelia´s zijn in hun natuurlijke milieu in Japan, Korea en China kleine schriele bomen van 5-10 meter hoog, gewoonlijk niet rode, enigszins trechtervormige, slechts 5-10 cm grote bloemen met 5 kroonbladen. In Japan groeit de typerende vorm, Camellia japonica subsp. japonica, in het struikgewas langs de zuidelijke kustlijn. De selectie van begerenswaardige tuinvormen van begon minstens 300 jaar geleden in China en Japan. De Chinezen kozen voor gevulde bloemen, de Japanners voor enkele. Na de Europese introductie rond 1745 werden steeds meer van deze cultivars geïmporteerd. Bij deze gelegenheid werden ze meestal omgedoopt met Latijnse benamingen.

  • Standplaats lichtbehoefte: halfschaduw

  • geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

  • deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

  • deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden


© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!