TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Clematis - RanunculaceaeClematis is een geslacht met 500 soorten en meer dan 1500 veredelde hybriden, al dan niet winterharde, overblijvende planten en bladverliezende of groenblijvende, houtige klimplanten met mooie, opvallende bloemen. Elk jaar komen daar zo´n dertig nieuwe soorten bij. Dit schetst al enigszins de populariteit van deze plant. De naam komt van het Griekse woord ´klema´ dat wingerd-rank betekent. De klimmende soorten behoren tot de meest gekweekt en kunnen afhankelijk van soort en cv, het gehele jaar door voor bloei zorgen. Ze hechten zich vast d.m.v. kronkelende bladstengels en kunnen goed worden gekweekt tegen een muur of langs latwerk, pergola´s en palen, en zijn ook geschikt voor het bedekken van oude boomstronken. De bladeren zijn tegenoverstaand, 3-tallig of oneven geveerd, onregelmatig samengesteld of enkel. In het algemeen zijn de bloemen samengesteld uit vier eivormige, kroonbladachige kelkblaadjes die een neerhangende kom-, klok- of urnvormige bloem vormen. De stampers groeien uit tot nootjes, waarbij de stijl dikwijls uitgroeit tot een soort harige vruchtpluis. Er zijn ook bodembedekkende en soorten die in de vaste planten border kunnen worden toegepast. Een vaak succesrijke formule is de combinatie van klimrozen met clematis samen geleid. Grootbloemige en kleinbloemige soorten. Behalve grootbloemige zijn er ook kleinbloemige soorten. De bloemen van de grootbloemige Clematissen zijn niet alleen groter, maar ook kleurrijker. Ze zijn er in wit, roze tot bordeauxrood, van blauw tot paars en zelfs geel.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuipplanten
Clematis cirrhosa var. balearica- bosrank
 

Naam: Clematis cirrhosa var. balearica
(Cirrhosa groep3)

Nederlandse naam: clematis

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (C. calycina)

Bloemkleur: roomwit, klokvormig

Bladeren: bronskleurige herfstkleur
 

Clematis cirrhosa var. balearica- bosrank

Snoeitip

Deze clematis behoort tot de snoeigroep Groep 3

Informatie, teelt: 

Clematis cirrhosa var. balearica heeft diep ingesneden groenblijvende bladeren die in de herfst bronsgroen verkleuren. In de winter krijgt hij klokvormige roomkleurige bloemen, meestal met donkerrode spikkels aan de binnenkant. Buiten is de bloemengeur niet opvallend, maar in de kas ruiken de bloemen naar citroen. Snoeien na de bloei.

Vermeerderen door stekken.

Standplaats lichtbehoefte

zon

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- deze plant is vorstgevoelig

- exotische aandoende plant voor gebruik in potten, bakken, terraskuipen edm.

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

Zone (USDA):

8-9

Cirrhosa groep

De clematis cirrhosa groep:

De Clematis cirrhosa groep is een groep van vrij vorstgevoelige, wintergroene klimplanten voor beschutte plaatsen, de kas of als kuipplant. Alle planten zijn inheems rond Zuid-Europa en het Middellandse Zeegebied. Ze houden van warmte en dienen voldoende beschut te worden. Tijdens de winter niet te nat houden. Bloeien doen ze meestal kort voor, tijdens, of kort na de winter. Ze produceren niet continue nieuwe bloemen dus geef ze een plekje die opvalt. Opletten tijdens de winterperiode voor dierlijke parasieten

Algemeen snoeien als groep 3 tussen november en februari, afhankelijk van de bloeiperiode, tot op 1 meter hoogte.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!