TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Buddleja - BuddlejaceaeDe vlinderstruik of Buddleja is een bladverliezende struik met een rijke bloei, genoemd naar de Engelsman Adam Buddle en komt uit West-China. Van dit geslacht zijn er zo´n 100 soorten gevonden in tropen en subtropen. Slechts enkele soorten komen voor in gebieden met een gematigd klimaat. De meeste hebben tegenoverstaande bladeren die met sterharen bedekt zijn. Bloemen meestal klein, met vergroeibladige kelk en buisvormige, vierslippige kroon. De meeldraden steken ver uit de buisvormige kroon. De bij ons geteelde soorten en rassen behoren tot de opvallendste en dankbaarste bloeiende struiken. Ze verlangen warme groeiplaatsen in de volle zon en een tamelijk droge grond. De struik wordt in de regel ieder jaar sterk teruggesnoeid. Zijn scheuten ontwikkelen zich in ons klimaat zelden volledig en vriezen daarom in strenge winters terug. De wilde soort wordt behalve in botanische tuinen niet gecultiveerd. Er zijn tal van rassen beschikbaar met prachtig gekleurde bloemen. Allen worden door een stormloop van vlinders bezocht. Vooral de pauwoog, de kleine vos en de Atlanta lijken erg op de nectar verzot te zijn. Een zonnige standplaats bevordert het vlinderbezoek.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Kuip- en terrasplanten
Buddleja crispa ´Huimoon´ - vlinderstruik

Naam:  Buddleja crispa ´Huimoon´

Nederlandse naam: vlinderstruik

Andere gebruikte benamingen: Buddleja crispa Moon Dance ®

Bloeitijd: 7-8

Bloemkleur: lilaroos

Hoogte min-max: 0.5-0.5

Bladeren: mooi zilvergrijs

Foto van Buddleja crispa ´Huimoon´, Nederlands: vlinderstruik, (Synoniem Buddleja crispa Moon Dance ®) behorende tot de plantengroep Kuip- en terrasplanten

 

Naar snoeitips in de tuinkrant snoeigids voor het snoeien van Buddleja crispa ´Huimoon´ Snoeitip

 

  • ook geschikt voor gebruik in potten, bakken of terraskuipen

Informatie, teelt:

Buddleja crispa “Huimoon“ is een vlinderstruik voor een beschutte plek aan een zuiderse muur met heel veel zon. Deze cultivar, gewonnen door Boomkwekerij Huisman uit Boskoop, is wellicht een selectie uit zaailingen van Buddleja crispa. Deze selectie is een verbetering qua groei: de planten groei een stuk compacter, niet hoger dan 50 cm. De roze bloempluimen zijn 10 tot 15 cm groot. Het roze kleur gaat mooi samen met het zilvergrijs van het blad.

De bloemen hebben een aangename honinggeur van de overwintering als kuipplant maar valt normaal tussen juli en augustus.

Vorstgevoelig.

Vermeerderen door stekken.

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!