TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Miscanthus - PoaceaeMiscanthus is een geslacht van 17-20 soorten Oost-Aziatische grassen. Ze kwamen in onze tuinen lang niet zo vaak voor als het populaire pampasgras (Cortaderia selloana). Prachtriet is trouwens mooier dan de meer volkse pampaspluimen. Ook door de uitbreiding van opvallende cultivars is de laatste decennia Miscanthus meer in de belangstelling gekomen. Deze soorten grassen zijn het mooist wanneer ze afzonderlijk in de kijker staan, bijvoorbeeld in de buurt van een vijver, als blikvanger in de vaste plantenborder of alleen of in groep in de voortuin, waar ze met hun stijve, omhoog gerichte of verhangende bladeren en hun zilverwitte bloei de aandacht trekken.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Siergrassen
Miscanthus sinensis 'Silberfeder' - Japans sierriet

Naam: Miscanthus sinensis ´Silberfeder´

Nederlandse naam: Japans sierriet

Familie: Poaceae

Andere gebruikte benamingen: (Miscanthus sinensis 'Silver Feather')

Bloeitijd: 9-10

Bloemkleur: zilverwitte bloemen

Hoogte: 1.75-2

Bladeren: -

 

Miscanthus sinensis 'Silberfeder' - Japans sierriet

Informatie, teelt: 

Miscanthus sinensis ´Silberfeder´ valt op door zijn mooie roosachtige tot zilverachtige pluimen, die lang zijn, en de bijzonder mooie geelachtig tot zeemleerkleurige herfstverkleuring. Dit is eerder een oude Europese selectie. Plant deze grassoort op normale tot droge gronden, want hij houdt absoluut niet van natte voeten waar hij eerder wegkwijnt. Deze cultivar is vooral aantrekkelijk in de najaarsmaanden. De zilverachtige pluimen, die verschijnen tussen eind augustus en begin september, zijn goed bruikbaar in droogboeketten. Deze grassoort is niet geschikt voor de rots- of watertuin. Plant dit siergras aan voor een solitaire positie of in groepen tot 3 bij elkaar op 1.5 vierkante meter. Hoogte 1.75 tot 2 meter.

Standplaats:

In een goed doorlatende bodem (niet te nat) zijn deze grassen vrijwel onverwoestbaar. De grond moet evenwel vruchtbaar gehouden worden.

Gebruik:

Deze Miscanthus vormt een mooie achtergrond voor andere struiken en vaste planten, zelfs tijdens de wintermaanden. Ze geven een tropisch gevoel aan de tuin.

Winterhardheid:

Bij de meeste cultivars worden de voeten afgedekt (beschermd), als een strenge vorstperiode zich aanmeld. Je kan dat met een laag bladeren of een mulchlaag.

Vermeerdering:

Door scheuren in het voorjaar.

Topkeuze

Standplaats lichtbehoefte

zon

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

Aantal planten per m2:

1-3

Zone (USDA):

4

 
 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!