TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Carex - CyperaceaeZegge is één van de moeilijkste geslachten van onze flora. Er bestaan tussen de verschillende soorten allerlei bastaarden en bastaardvormen. Ter onderscheiding gebruikt men verschillende criteria: zodevormend, met uitlopers, bladeren, verschil vrouwelijke en mannelijke bloemen, de kleur van de kafschubben en van het urntje, een soort van schutblaadje dat het vruchtje geheel omgeeft. Zegge groeit het liefst op vrij vochtige grond en is prachtig voor verwerking in bloemstukjes. Een deel van de soorten worden daarnaast ook als grondbedekker gebruikt. Het geslacht omvat tegen de 350 soorten met de meest uiteenlopende vormen en eisen omtrent groeiplaats. In onze contreien zijn tientallen soorten terug te vinden in de duinen (zandzegge), langs voedselrijke sloten (cyperzegge), in loofbossen (boszegge) enzovoort. Er is bijna geen milieu te vinden waar de zegge niet voorkomt.
Zegge is een kosmopolitische plant.
We onderscheiden o.a. : vlozegge, tweehuizige zegge, verdeelde zegge, tweerijige zegge, zandzegge, loire-zegge, reichenbach´s zegge, trilgraszegge, vroege zegge, voszegge, valse voszegge, stekelzege, afgebroken zegge, paira´s zegge, leers´ zegge, ronde zegge, zeldzame zegge, pluimzegge, wijdaardzegge, sterzegge, uitgerekte zegge, afgekorte zegge, drienervige zegge, noordse zegge, stijve zegge, stijve zegge, scherpe zegge, gewone zegge, buxbaum´s zegge, hangende zegge, bleke zegge, slijkzegge, zeegroene zegge, blauwe zegge, slanke zegge, pilzegge, vingerzegge, heidezegge, viltige zegge, voorjaarszegge, gestrekte zegge, gele zegge, echte gele zegge, schubzegge, late zegge, lage zegge, bos zegge, gladde zegge, zilte zegge, gestippelde zegge, blonde zegge, cyperzegge, blaaszegge, snavelzegge, moeraszegge, oeverzegge, draadzegge, ruige zegge, cypergras, geel cypergras, bruin cypergras, enz.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Siergrassen
Carex pendula - hangende zegge 

Naam: Carex pendula

Nederlandse naam: hangende zegge

Familie: Cyperaceae

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: groene roodbruine bloei

Hoogte: 0.5-1

Bladeren: groen blad

Carex pendula - hangende zegge 

Informatie, teelt: 

Carex pendula of hangende zegge is heel decoratief: grote vertikaal hangende bloemen op lang stengels, soms tot 1,5 meter hoog. Carex is eerder een trage groeier, maar zijn groeikracht kan toch soms onverwacht sterk zijn. Laat altijd voldoende groene bladeren over als je hierin wil ingrijpen. De groenbruinachtige bloemen verschijnen van juni tot juli, soms tot augustus en komen boven het gebladerte uit. Ze zijn zeer aantrekkelijk en bruikbaar in droogboeketten.

Standplaats:

Hangende zegge houdt van een licht zure bodem die voldoende vochtig is. Hij doet het uitstekend in de volle zon als hij maar over voldoende vocht kan beschikken. Heb je eerder een droge standplaats, zoek dan een plekje uit in de halfschaduw.

Gebruik:

Dit is een gras nuttig die je ook als een solitaire plant kan toepassen. Je zal altijd wel een plekje in de tuin vinden voor deze, in de winter groenblijvend plant met zijn grote donkere groen lemmeten. Carex pendula creŽert een prettig accent in een vijver tuin waar de bloemen en bladeren in eht water weerspiegeld worden. Je kan deze plant ook toepassen op een half-schaduw, aan bijvoorbeeld de vijverrand. Mooi in combinatie met andere grassen en vaste planten. Plant deze Carex langs een pad waar je het neerhangend zaadknoppen tijdens een wandeling kan aanraken.

Winterhardheid:

Er bestaat nogal wat twijfel over de winterhardheid van deze zegge. Uit voorzorg kan je best de wintergroene bladeren beschermen. Bescherm ze tegen gure oostenwind en felle winterzon met wat dennentakken.

Vermeerdering:

Door zaaien of door delen in het voorjaar. Snoei bij het delen de planten terug tot op 30 cm. Altijd herplanten met een kluit.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is vorstgevoelig

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- geschikt voor een solitaire positie in een beplantingsschema

- deze plant verlangt een zurige bodem (pH 4,5-5 of lager)

Zone (USDA):

6-8

 
 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!