TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Carex - CyperaceaeZegge is één van de moeilijkste geslachten van onze flora. Er bestaan tussen de verschillende soorten allerlei bastaarden en bastaardvormen. Ter onderscheiding gebruikt men verschillende criteria: zodevormend, met uitlopers, bladeren, verschil vrouwelijke en mannelijke bloemen, de kleur van de kafschubben en van het urntje, een soort van schutblaadje dat het vruchtje geheel omgeeft. Zegge groeit het liefst op vrij vochtige grond en is prachtig voor verwerking in bloemstukjes. Een deel van de soorten worden daarnaast ook als grondbedekker gebruikt. Het geslacht omvat tegen de 350 soorten met de meest uiteenlopende vormen en eisen omtrent groeiplaats. In onze contreien zijn tientallen soorten terug te vinden in de duinen (zandzegge), langs voedselrijke sloten (cyperzegge), in loofbossen (boszegge) enzovoort. Er is bijna geen milieu te vinden waar de zegge niet voorkomt.
Zegge is een kosmopolitische plant.
We onderscheiden o.a. : vlozegge, tweehuizige zegge, verdeelde zegge, tweerijige zegge, zandzegge, loire-zegge, reichenbach´s zegge, trilgraszegge, vroege zegge, voszegge, valse voszegge, stekelzege, afgebroken zegge, paira´s zegge, leers´ zegge, ronde zegge, zeldzame zegge, pluimzegge, wijdaardzegge, sterzegge, uitgerekte zegge, afgekorte zegge, drienervige zegge, noordse zegge, stijve zegge, stijve zegge, scherpe zegge, gewone zegge, buxbaum´s zegge, hangende zegge, bleke zegge, slijkzegge, zeegroene zegge, blauwe zegge, slanke zegge, pilzegge, vingerzegge, heidezegge, viltige zegge, voorjaarszegge, gestrekte zegge, gele zegge, echte gele zegge, schubzegge, late zegge, lage zegge, bos zegge, gladde zegge, zilte zegge, gestippelde zegge, blonde zegge, cyperzegge, blaaszegge, snavelzegge, moeraszegge, oeverzegge, draadzegge, ruige zegge, cypergras, geel cypergras, bruin cypergras, enz.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Siergrassen
Carex buchananii - rode zegge

Naam: Carex buchananii

Nederlandse naam: rode zegge

Familie: Cyperaceae

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: pluim, zilverachtige aar

Hoogte: 0.5

Bladeren: bruinrood blad

Carex buchananii - rode zegge
foto: http://homepages.ihug.co.nz/~rossruth/ 

Informatie, teelt: 

Carex buchananii is een kort levende siergrassoort. Gemiddeld gaan de planten 2-3-4 seizoenen mei. Een regelmatige snoei zal het leven verlengen. C. buchananii maakt dichte massa's van zeer smalle
bladeren, 50 cm lang. De bladuiteinden lijken bijna cilindrisch en kunnen krullen. De onzichtbaar kleine bloemen zitten
verscholen tussen het gebladerte. De ongewone bruinachtig tot koperkleurige bladeren, samen met de gekrulde uiteinden van de bladeren, maken van dit siergras een opmerkelijke verschijning in het om het even welke tuin. In zijn gebied van oorsprong (Nieuw Zeeland) heeft de zegge een verticale groei van 30-60 cm.

Standplaats:

Houdt van volle zon tot lichte schaduw op een niet te droge
plek. In warme klimaten of op een zuidelijke standplaats groeit hij beter in een gedeeltelijke schaduwrijke plaats. In koudere en kustklimaten groeit het het best in volledige zon. Nuttig bij de rand van een watertuin of een rotstuin.


Gebruik:

Carex buchananii heeft bladeren met roodachtige puntjes die zeer mooi in contrast met andere vaste planten. Het is vooral aantrekkelijk in grotere aangeplante groepen. Deze zeldzame kleur maakt hem wel wat moeilijker te combineren met andere naburige planten. Geeft een prachtig contrast met planten met zilveren, blauw en zeer donkergroen gebladerte.

Vermeerderen:

Kan door zaaien of door scheuren in de lente

zon

Standplaats lichtbehoefte

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor gebruik in de heidetuin

- geschikt voor gebruik in de vijvertuin

- geschikt voor groepsbeplantingen

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

Aantal planten per m2:

6-9

Zone (USDA):

7-9

 
 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!