TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acaena - RosaceaeDe naam Acaena is afkomstig van het Griekse akantha, wat stekelnootje betekent. Het geslacht bestaat uit een 100-tal groenblijvende vaste planten. Ze komen voornamelijk voor in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika. Vaak worden ze aldaar als onkruiden beschouwd. Acaena groeit het liefst in een kalkrijke grond. Vermeerdering kan door scheuren, stekken en sommige soorten door zaaien. Stekelnootje is een zeer goede bodembedekker voor zonnige standplaatsen, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Ze zijn zeer mooi zijn ze in combinatie met voorjaarsbollen, met grassoorten als Festuca en met bijv. vaste planten als Veronica spicata ssp. incana en Hebe-soorten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
   Acaena buchananii - stekelnootje

103.htm

Naam: Acaena buchananii

Nederlandse naam: stekelnootje

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-8

Bloemkleur: créme witte bloempjes

Bladeren: lichtblauwgroene zoden

 

Informatie, teelt:

 Acaena buchananii heeft minder gestekelde vruchtjes dan de andere soortgenoten. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland en net als zijn soortgenoten zodenvormend. Buchananii valt op door zijn fijne, getande lichtgroene tot blauwachtige berijpte bladeren. A. buchananii is een lage bodembedekker van 5 cm hoogte. Van juni tot augustus verschijnen boven het bladerdek crèmewitte stekelachtige bloempjes die aan nootjes doen denken, en bij deze soort vrij onaanzienlijk zijn. Breidt zich snel uit met tot 50 cm lange kruipende takken. Goed zodevormend. Mooi in combinatie met andere vaste planten, siergrassen, heide en bolgewassen.

Standplaats:

Acaena houdt van een zonnige en goed doorlaatbare bodem. Hij geeft de voorkeur aan een open plaats zonder bomen en struiken met een min of meer voedselrijke bodem. Alhoewel ze het ook in de halfschaduw doen, komt hun bladkleur in volle zon beter tot hun recht. Verdraagt droogte goed.

Acaena is groenblijvend maar ook vorstgevoelig. Bedek hun bladeren bij strenge vorst met wat dennetakken om hun te beschermen.

Vermeerdering:

- door zaaien
- door stekken
- door afleggen
- door scheuren


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!