TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Paeonia - PaeoniaceaePioenen zijn een geslacht van 33 soorten winterharde, kruidachtige en heesterachtige, overblijvende planten. Ze worden gekweekt om hun fraaie bloemen en aantrekkelijke bladeren. De bladeren zijn samengesteld uit verscheidene blaadjes van ongelijke vorm en grootte. Al meer dan 1000 jaar worden de pioenrozen in China en Japan gecultiveerd. Ongeveer 400 jaar geleden deed de klassieke boerenpioen, Paeonia officinalis zijn intrede in de Europese tuinen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
  Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima'

10524.htm

Naam: Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima'

Nederlandse naam: Chinese pioenroos

Familie: Paeoniaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-7

Bloemkleur: wit met rode vlekken, gevuld

Bladeren: mooi blad, bij uitlopen vaak roodbruin

Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima'

Informatie, teelt: 

De lactifolia hybriden zijn in te delen in 3 groepen: met enkelvoudige bloemen (enkelbloemige), met halfdubbele bloemen en met dubbele bloemen (gevuldbloemige). Deze Paeonia lactifolia hybriden worden ook vaak de Chinese pioenroos genoemd. Ondanks hun schoonheid worden ze (te) weinig in onze tuinen gebruikt. Deze schitterende cultivar Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima' is een gevuldbloemige pioenroos die in 1851 door Miellez werd gewonnen en levert bijzonder goede snijbloemen. De gefranjerde bloemen zijn groot, gevuld, geurend en wit met rode vlekjes.

Standplaats:

Pioenen zoals Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima' verlangen een voedzame, zware en goed doorlatende, licht zure bodem. Geef ze een plaatsje in de volle zon of in de lichte schaduw. Leg in herfst tussen de planten wat goed verteerde koemest dat in het voorjaar ingeharkt kan worden. Of je kan in de herfst een voorraad kali en thomasmeel aanbrengen aangevuld met een stikstofarme meststof in het voorjaar. Doorgaans zijn pioenen sterk planten die ook een droogteperiode goed doorkomen. Echter wanneer het net voor of tijdens de bloei erg droog is is het aan te bevelen extra water aan de planten toe te dienen.

Planten:

Verbeter de grond met compost voor het planten. Het is best enige weken voor het planten de grond reeds diep te spitten. Let op want pioenen kunnen niet tegen verse stalmest en ook kalk verdragen ze slecht. De beste plantperiode situeert zich tussen september en oktober. Plant de ogen van de pioenrozen ongeveer 3 cm onder het oppervlak. Niet te diep planten want dat werkt nadelig op hun groei. Nieuwe planten bloeien doorgaans niet onmiddellijk. Pioenen nemen de tijd, het kan ťťn, twee tot drie jaren duren vooraleer ze beginnen bloeien.

Verplanten - bloei?

Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima' planten worden niet graag verplant. Pas na jaren op dezelfde plaats te hebben gestaan gaan ze meer gaan bloeien met grotere bloemen. Pioenen kunnen gemakkelijk 10 jaar op dezelfde plaats blijven staan. Na het verplanten zal de bloei sterk verminderen of kan ze zelfs achterwege blijven, tot de planten terug een paar jaar ouder zijn.

Snijbloemen:

Paeonia lactifolia 'Festiva Maxima' levert uitstekende snijbloemen die lang in de vaas goed blijven. Om de bloemen lang te kunnen houden snijdt je ze als de knoppen al wat beginnen te kleuren. Laat daarbij de onderste bladeren aan de planten zitten.

Vermeerderen algemeen:

Pioenrozen kan men in de herfst vermeerderen door delen, het snijden van stukken van de wortelstokken. Dit mag echter alleen van oudere planten gebeuren die niet meer zo goed bloeien, want het kan enkele jaren duren vooraleer anders de pioen terug zal bloeien.

Let wel op: er zijn ook geŽnte pioenenrozen. Wanneer je wortelstokken neemt van zulke geŽnte planten heeft u eigenlijk een stuk de (gewone, wilde) onderstam genomen.

Ziekten en plagen:

Pioenrozen zijn over het algemeen vrij gevoelig voor ziekten en plagen die echter te bestrijden zijn met milieuvriendelijke middelen. Veel voorkomende plagen zijn grauwe schimmel, roest en bladvlekkenziekte.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- plant met geurende eigenschappen

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!