Polemonium - PolemoniaceaeJacobsladder is een geslacht met ongeveer 50 soorten kruidachtige overblijvende en eenjarige planten. Het zijn winterharde en eenvoudig te kweken planten voor een border of rotstuin, met kom- of schotelvormige bloemen in diverse tinten blauw of purper. De tere, geveerde bladeren bestaan uit langwerpige tot eivormige blaadjes. De meeste vasteplantensoorten zijn geheel winterhard en eenvoudig te telen in vochtige, goed doorlatende grond in zon of halfschaduw. Eenjarigen uit zaad vermeerderen. De vaste planten uit zaad, uit stek van jonge scheuten of door deling. Sommige soorten zaaien zichzelf onbekommerd uit.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Polemonium caeruleum - Jacobsladder
 

Naam: Polemonium caeruleum

Nederlandse naam: jacobsladder

Familie: Polemoniaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: lavendelblauw

Hoogte min-max: 0.3-0.6

 

Polemonium caeruleum - Jacobsladder

Foto http://jata.vampula.net/kasvio/kuvat/lehtosinilatva2.jpg

 

 Snoeitip


 

Informatie, teelt:

Polemonium caeruleum is verspreid over het gehele Noordelijk halfrond en groeit zeer snel. Inheems in Noord- en Centraal-Europa, van Schotland en Frankrijk oostwaarts door heel SiberiŽ, tot de Himalaja en in Westelijk Noord-Amerika, van Alaska tot de Sierra Nevada in CaliforniŽ, en in de Rocky Mountains. Boven een dichte pol van geveerde bladeren verschijnen in april-mei aan 60 cm hoge stengels de in pluimen gerangschikte, lichtblauwe bloemklokjes. De holle stengels groeien recht omhoog. De oranje meeldraden contrasteren mooi met de bloemen. De bloemen staan in tuilen tussen lancetvormige blaadjes die als de treden van een ladder in paren naast elkaar staan. Wanneer men deze niet afsnijdt als ze zijn uitgebloeid, zaait de plant zich uit over de gehele tuin.

Gebruik

Fraaie planten voor de border of om te laten verwilderen in de natuurtuin. Ze gedijen op iedere,
enigszins vochtige grond in zon of halfschaduw. Geschikte partners zijn Sidalcea, kogelbloem, Monarda, scheefkelk, sleutelbloem, Helictotrichon en late narcissen.


Vermeerdering: door delen of zaaien in het voorjaar. Bij voorkeur door delen, uit zaad levert dit nogal variabele planten op. Volgens sommigen een onkruid omdat de plant zichzelf uitzaait. De planten zelf leven niet lang. Regelmatig vermeerderen is daarom wel noodzakelijk.

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- geschikt voor gebruik in de vasteplanten border

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- deze plant vraagt of gedijt goed op vochthoudende gronden

Zone (USDA): 2-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!