TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Primula - PrimulaceaeEen geslacht met ongeveer 500 soorten bladverliezende en groenblijvende, winterharde en niet-winterharde overblijvende planten die wijd verbreid zijn over de noordelijke gematigde zone en de meer zuidelijk gelegen gebergten. Enkele soorten komen ten zuiden van de evenaar voor. Bij vele soorten die gekweekt worden, vindt men planten die geschikt zijn als kas- of kamerplant, als borderplant, als oeverplant en als in het voorjaar bloeiende perkplant. In het algemeen zijn de bloemen vlak uitgespreid, in enkele gevallen klokvormig. Soms verdeelt men het Primula geslacht in verschillende groepen, een indeling die we hier niet volgen: auricula groep, candelabra groep, curtusoides groep, denticulata groep, farinosae groep, muscaroides groep, sikkimenis groep, vernalis groep.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Primula vialii

11060.htm

Naam: Primula vialii

Nederlandse naam: sleutelbloem

Familie: Primulaceae

Andere gebruikte benamingen: (P. littoniana)

Bloeitijd: 5-8

Bloemkleur: roodviolet

Bladeren: bladeren zacht en licht behaard

Primula vialii

Informatie, teelt: 

Primula vialii is inheems in noordwest Yunnan en zuidwest Sichuan alwaar hij groeit op drassige velden tot 2800 m hoogte. Bij ons groeien de licht groene behaarde bladeren niet hoger dan 15-20 cm. De opmerkelijke bloemstengels zijn 30 tot 60 cm lang en roodachtig gekleurd, met een roodviolet tot roodpaarse bloem van een 8-tal cm groot. De bloemen hebben een goede geur maar niet bij alle planten. De bladeren verschijnen pas laat in het seizoen. Mooie opvallende vaste plant die zeker in bloei de aandacht trek. Geen langlevende plant. Slaat wat moeilijk aan.
Primula vialii verlangt een goed doorlatende grond op een koele groeiplaats op een halfschaduwrijk plekje (lichte schaduw).
Vermenigvuldigen door zaaien of delen.


 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!