Pulsatilla - RanunculaceaePulsatilla is een geslacht met 30 soorten winterharde, kruidachtige, overblijvende vaste planten, nauw verwant aan anemonen. Ze houden van strengere winters en koele zomers. Ze vormen pollen van diep ingesneden, bijna geveerde bladrozetten. Blad en bloeistengels zijn bezet met donzige, zilvergrijze haartjes. Het effect is dat van een behaarde anemoon met enkele, grote bloemen. De bloemkleuren lopen uiteen van wit en roze tot paars en rood en zelfs geel. De bladeren lopen pas uit wanneer de bloemen uitgebloeid zijn. Meestal wordt maar een enkele soort in onze tuinen gebruikt en zijn alle rassen van P. vulgaris vrij courant te vinden. Andere soorten van Pulsatilla zijn vaak moeilijker te houden en moet je zoeken bij gespecialiseerde rotsplanten kwekers of verzamelaar.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten
Pulsatilla vulgaris - wildemanskruid
 

Naam: Pulsatilla vulgaris

Nederlandse naam: wildemanskruid

Familie: Ranunculaceae

Andere gebruikte benamingen: (Anemone pulsatilla)

Bloeitijd: 4-5

Bloemkleur: donkerviolet

Hoogte min-max: 0.1-0.2

Bladeren: zilverachtig behaard blad

 

Pulsatilla vulgaris - wildemanskruid

Informatie, teelt:

Pulsatilla vulgaris vind je in oude boeken nog terug als Anemone pulsatilla. Deze bossige dwergplant heeft zacht behaarde, fijngeveerde bladeren, stengels en bloemknoppen. Als deze knoppen nog voor het grijze varenachtige blad in maart uitkomen, lijken ze precies op cocons. De tot 8 cm grote bloemen verschijnen in maart -april en hebben de vorm van een beker. Ze zijn violet en hebben oranjegele meeldraden. Na de bloei verschijnen decoratieve bloempluizen

Standplaats:

Ze vragen een goed doorlatende, iets humusrijke bodem die licht kalkhoudend is. Bij voorkeur volle zon maar halfschaduw lukt ook nog. Ideaal voor verwildering, in rotstuinen, voor borders en alpiene bakken. Ze gedijen het beste wanneer men ze met rust laat en niet met opdringerige planten worden gecombineerd. De mooiste combinaties ontstaan met andere bolgewassen zoals Puschkinia, blauwe druifjes en Chinodoxa. Andere geschikte buren zijn bijvoorbeeld Draba, adonis, Heuchera, dwerg zwaardlelie, zilverdistel, Saxifraga en kleine siergrassen. Pulsatilla vulgaris zijn sterke planten die lang kunnen meegaan.

Vermeerdering:

Kan makkelijk door zaaien of door delen van uit de kluiten gewassen pollen. Oogst de verse rijpe zaden en zaai ze dan onmiddellijk uit. Ze kiemen echter heel onregelmatig.

Standplaats lichtbehoefte

zon

deze plant bevat giftige plantendelen

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- geschikt voor gebruik in wilde tuinen of natuurtuinen

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

Aantal planten per m2:

6-9

Zone (USDA):

5-9

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!