TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acaena - Rosaceae



De naam Acaena is afkomstig van het Griekse akantha, wat stekelnootje betekent. Het geslacht bestaat uit een 100-tal groenblijvende vaste planten. Ze komen voornamelijk voor in Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Amerika. Vaak worden ze aldaar als onkruiden beschouwd. Acaena groeit het liefst in een kalkrijke grond. Vermeerdering kan door scheuren, stekken en sommige soorten door zaaien. Stekelnootje is een zeer goede bodembedekker voor zonnige standplaatsen, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Ze zijn zeer mooi zijn ze in combinatie met voorjaarsbollen, met grassoorten als Festuca en met bijv. vaste planten als Veronica spicata ssp. incana en Hebe-soorten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
   Acaena novae-zelandia - stekelnootje

115.htm

Naam: Acaena novae-zelandiae

Nederlandse naam: stekelnootje

Familie: Rosaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 7-9

Bloemkleur: roomwit

Bladeren: donker tot lichtgroene zoden

 

Acaena novae-zelandia - stekelnootje TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

 

 
Informatie, teelt: 

Acaena novae-zelandiae heeft meer gestekelde vruchtjes dan de andere soorten. Hij is afkomstig uit Nieuw-Zeeland, het zuidoosten van AustraliŽ en Nieuw-Guinea. De planten vormen haarfijne stengeltjes van 15-60 cm lengte. De licht- tot donkergroene blaadjes vertonen een roodachtige waas. Een blaadje is tot 10 cm lang en is samengesteld uit 9-15 kleinere blaadjes. In juli-september verschijnen de roomwitte bloemhoofjes en de onrijpe vruchtjes die bezet zijn met helrode stekeltjes. Acaena novae-zelandiae is een zeer sterke groeier en een snelle bodembedekkende soort.

Gebruik:

Acaena's zijn zodevormend en in matig strenge winters ook wintergroen. Ze worden naast bodembedekkend, ook in rotspartijtjes gebruikt. Acaena groeit het liefst in een kalkrijke grond. Stekelnootje is een zeer goede bodembedekker voor zonnige standplaatsen, maar ook lichte schaduw wordt verdragen. Ze zijn zeer mooi zijn ze in combinatie met voorjaarsbollen, met grassoorten als Festuca en met bijv. vaste planten als Veronica spicata ssp. incana en hebe-soorten.

Standplaats:

Acaena houdt van een zonnige en goed doorlaatbare bodem. Hij geeft de voorkeur aan een open plaats zonder bomen en struiken met een min of meer voedselrijke bodem. Alhoewel ze het ook in de halfschaduw doen, komt hun bladkleur in volle zon beter tot hun recht. Verdraagt droogte goed.

Acaena is groenblijvend maar ook vorstgevoelig. Bedek hun bladeren bij strenge vorst met wat dennetakken om hun te beschermen.

Vermeerdering:

- door zaaien
- door stekken
- door afleggen, door het afnemen van uitlopers in het voorjaar
- door scheuren

Standplaats lichtbehoefte

zon, halfschaduw

- deze plant is wintergroen (groenblijvend)

- de plant heeft mooie herfsttinten

- deze plant is vorstgevoelig

- geschikt voor gebruik in de rotstuin

- goed bruikbaar voor bodembedekking

- deze plant is zijn onaantrekkelijk voor konijnen, zijn min of meer veilig voor konijnenvraat

- deze plant verlangt een kalkhoudende bodem (pH 6,5 of hoger)

- deze plant vraagt of gedijt goed op droge gronden

Zone (USDA): 5-10

 

http://www.vasteplantenjobogaerts.be
Vaste Planten
kwekerij
Jo Bogaerts

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!