TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Sedum - CrassulaceaeVetkruid is een groot geslacht met 600 soorten winterharde en niet-winterharde eenjarige en overblijvende, bladverliezende en groenblijvende, dikbladige planten. Sedums worden gekweekt om hun fraaie bloemen, bladeren en vorm. De stervormige bloemen zijn geel, roze of wit, ze staan in eindstandige bloeiwijzen.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
Sedum spectabile 'Matrona'    

11902.htm

Naam: Sedum spectabile 'Matrona'

Nederlandse naam: hemelsleutel

Familie: Crassulaceae

Bloeitijd: 8-10

Bloemkleur: bleekrose

Bladeren: donkerpaars

Sedum spectabile 'Matrona'

Informatie, teelt: 

In de zoektocht naar de vaste plant die in aanmerking kwam voor de vaste plant van de jaren 2000, kwam de ISU bij de Sedum 'Matrona' terecht. Waarom net bij de Sedums hoor ik je luidop denken. Hebben we geen mooie keuze genoeg uit 'Carmen', 'Brilliant', 'Mohrchen' en andere cultivars? De laatste jaren concentreerden de veredelaars zich vooral op een Sedum met een langere bloemstengel. 'Matrona' is een selectie gemaakt door Ewald HŁgh, uit zaailingen in 1990. Ewald is een veredelaar en kweker in Freiburg - Duitsland . Het zaad werd gewonnen uit de kruising van Sedum telephium ssp. atropurpureum en Sedum spectabile.

Sedum 'Matrona' is een zeer goede aanvulling voor het vaste planten sortiment. Hij onderscheidt zich met zijn langste en vooral ook stevige bloemstengels, binnen het Sedum-sortiment. Na een jaar te hebben gegroeid onder goede en normale omstandigheden, kunnen de stengels een lengte tot 50-60 cm bereiken. De donkere, grijsachtig rode bladeren zien er heel gezond uit. Niet alleen de stengels zijn bijzonder, ook de lichtroze bloemen met donkere roze meeldraden, vallen in de kijker. Opvallend in de herfst zijn de verdroogde, op paraplu lijkende bloemen overdekt met een laagje vorst. De bloemen behouden hun waardigheid tot in de winter. Na enkele jaren kunnen ze door voedselgebrek wel lager blijven, echter het effect van de gehele plant blijft wel behouden.

Creatieve bloemisten stellen zijn delicate bloemenkleur bijzonder op prijs. Tuinontwerpers zijn onder de indruk. Ze passen 'Matrona' toe in kleine tot grote groepen, op zonnige plaatsen op open plaatsen in goed gedraineerde grond. Sedum 'Matrona' is een vast element in de border. Met zijn dominant karakter is hij in elke bestaande vaste planten border in te passen. Een waardig aantrekkingspunt voor het oog. Verder is deze Sedum bijzonder goed toe te passen in grote potten op het terras. Uit ondervindingen blijkt dat hij bijzonder winterhard is en een winter buiten in een terracotta pot met glans doorstaat.

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!