TK-Plantengids, de unieke plantenencyclopedie van de tuinkrant
 

Acanthus - AcanthaceaeHet geslacht Acanthus hoort thuis in het Middellandse-Zeegebied, Portugal, Afrika en Azië. In de landen rond de Middellandse Zee vindt men ze inheems of verwilderd in de tuinen terug. De meest courante en bekende soort is Acanthus mollis of zacht acanthus.
Alle acanthussoorten zijn theoretisch in ons klimaat groenblijvend met meestal donkergroene, onregelmatig en grof getande bladeren, bij sommige opvallend purper gekleurde tinten. De bladeren maken de plant decoratief tot ver in de winter en vormen een dicht dek in borderhoeken. Ze vallen meteen op omdat ze veel licht reflecteren. De naam is afkomstig van het Griekse akanthos = berenklauw en akantha = stekel. In de tuinaanleg worden acanthus veel toegepast als solitair. De bladeren spelen sinds de oudheid in de ornamentiek een belangrijke rol. Ook de vaak geaderde bloemen zijn indrukwekkend, de bloeiwijze is een aar. De bloemen hebben gerimpelde kroonblaadjes en overlappende schutbladeren en hebben veel zon nodig om tot bloei te komen. De zaadkapsels bevatten 2 tot 4 glanzende, bruine, dikke zaden.
Toepassing :
Acanthus wordt beschouwd als een architectonische plant, ze benadrukken heel nadrukkelijk de verticale lijnen in een kleurenschema. Het blad kan dienst doen als basisstructuur. In hun natuurlijk omgeving, het Middellandse Zeegebied, zijn ze vaak te zien in combinatie met olijfbomen. Prima solitair in een kleine tuin of als borderplant in grote borders. Kan ook heel goed gebruikt worden bij een heesterbeplanting, waar ze bijv. kunnen dienst doen als bodembedekking onder bladverliezende heesters. Mooie combinaties zijn de maken met bijv. Salvia x superba, Lavatera olbia ´Rosea´, Malva moschata, Echinaceae purpurea. Acanthus naast Helenium, dat een nogal teleurstellend blad heeft. In combinatie met Eryngium giganteum ´Miss Wilmott´s Ghost´, Artemisia ´Powis Castle´ en Rosa ´Tynwald´, het blad van de Eryngium contrasteert goed met de sterk glanzende acanthus in een ´zilveren´ border met wittinten of pastelkleuren. Caryopteris met de grijsgroene bladeren is erg mooi naast het diepgroene loof van de Acanthus. Acantus is ook goed toepasbaar in wilde Engelse tuinen, vooral de A. spinossus kan je in het oog doen springen tussen de nevelige Engelse kleurtinten.

 

Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Planten vinden op Plantenvinder.net, de brug tussen het aanbod en de zoekende particulier
Waar zijn de planten van dit geslacht verkrijgbaar?
Zie deze plantenlijst
van Plantenvinder.NET

 

Vaste Planten 
   Acanthus mollis - zachte acanthus

151.htm

Naam: Acanthus mollis

Nederlandse naam: zachte acanthus

Familie: Acanthaceae

Andere gebruikte benamingen: ()

Bloeitijd: 6-9

Bloemkleur: wit-rose

Bladeren: donkergroen, glanzend

 

Acanthus mollis - zachte acanthus TK Plantengids macro-afbeelding 1024x650 pixels - http://www.tuinkrant.com/downloads - ook verkrijgbaar op cd-rom

Informatie, teelt: 

De zachte acanthus is heel decoratief. Mooi voor beplantingen op een talud. Zachte acanthus is de meest gebruikte en bekende soort binnen zijn geslacht. De donkergroene, glanzende bladeren zijn onregelmatig geveerd en grof getand. De indrukwekkende bloemen staan aan rechtopstaande stengels en zijn in vierrijige, lange aren gerangschikt, soms zijn ze ook in de oksels van een klein, doornig blad geplaatst. De zaadkapsels bevatten 2 tot 4 zaden. De vlezige acanthuswortels houden de plant stevig vast in de grond.

Zowel de bloemen als de opvallende bladeren zijn een decoratie voor de tuin. De bloemen benadrukken heel mooi de verticale lijnen in een kleurenschema en verschijnen van juni tot september op sterke stengels. Na de bloei verschijnen de zaadkapsels met glanzende, bruine en dikke zaden.Verzorging:

Acanthus houdt van een zonnige, goed afwaterende en steenachtige standplaats. Verlangt een kalkrijke grond. In de schaduw groeien ze trager en bloeien ze minder. Wel heb je nog wat aan de decoratieve bladeren. Mooie combinaties zijn te maken met Acaena, Alchemilla en Geranium soorten.

Acanthus mollis is matig winterhard (vooral jonge planten) dus is winterbescherming nodig. Plant daarom ook geen nieuwe acanthus aan voor de winter, wacht tot het voorjaar.Toepassing :

Acanthus wordt beschouwd als een architectonische plant, ze benadrukken heel nadrukkelijk de verticale lijnen in een kleurenschema. Het blad kan dienst doen als basisstructuur.
In hun natuurlijk omgeving, het Middellandse Zeegebied, zijn ze vaak te zien in combinatie met olijfbomen. Prima solitair in een kleine tuin of als borderplant in grote borders.
Kan ook heel goed gebruikt worden bij een heesterbeplanting, waar ze bijv. kunnen dienst doen als bodembedekking onder bladverliezende heesters.

Mooie combinaties zijn de maken met bijv. Salvia x superba, Lavatera olbia 'Rosea', Malva moschata, Echinaceae purpurea. Plant Acanthus naast Helenium, dat een nogal teleurstellend blad heeft.

In combinatie met Eryngium giganteum 'Miss Wilmott's Ghost', Artemisia 'Powis Castle' en Rosa 'Tynwald', het blad van de Eryngium contrasteert goed met de sterk glanzende acanthus in een 'zilveren' border met wittinten of pastelkleuren.

Caryopteris met de grijsgroene bladeren is erg mooi naast het diepgroene loof van de Acanthus. Acanthus is ook goed toepasbaar in wilde engelse tuinen, vooral de A. spinossus kan je in het oog doen springen tussen de nevelige Engelse kleurtinten.

Vermeerdering:

Vermeerderen kan op 3 manieren in het voorjaar:
- door zaaien
- door delen
en door het nemen van wortelstekken


http://www.vasteplantenjobogaerts.be
Vaste Planten
kwekerij
Jo Bogaerts

 

 

 

© Copyright Marbo bedrijfspromotie
Niets van deze plantengids kan verveelvoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur!